Index Vakbarát Hírportál

Andor: Nincs szociális turizmus az EU-ban

2014. február 11., kedd 07:56

A más uniós országokba áttelepülő EU-munkavállalók "óriási többsége" dolgozik, és nem csupán a szociális juttatásokért költözik külföldre – mondta a Bristoli Egyetemen tartott hétfői előadásában Andor László.

A foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős EU-biztos élesen kritizálta az Európai Unión belüli szabad munkaerő-áramlás szigorítását szorgalmazó politikusi nyilatkozatokat, mondván: a politikusoknak, ha felelősen akarnak eljárni, tényekről kell beszélniük, ahelyett, hogy "cinkosságot vállalnának az előítéletességgel, sőt rosszabb esetben az idegengyűlölettel".

Andor László szerint ma széles szakadék tátong a tények és a közfelfogás között a migráció ügyében. Ezt jelzi, hogy például a britek hatszorosan túlbecsülik a Nagy-Britanniában munkanélküliségi ellátást igénylő EU-bevándorlók számát, emellett az átlagos közhiedelem az, hogy az ország minden harmadik lakója bevándorló, miközben a tényleges arány közelebb van az egyhetedhez. Andor arról is beszélt, hogy a brit lakosság 80 százaléka ellenségesen áll hozzá a bevándorláshoz.

Nincs bizonyíték

Andor László szerint "a kényelmetlen igazság" az, hogy a Nagy-Britanniában dolgozó külföldi EU-munkavállalók az eddigi adatok alapján sokkal kisebb valószínűséggel vesznek igénybe szociális juttatásokat, mint a brit állampolgárok. Foglalkoztatási rátájuk ugyanakkor 77 százalék, vagyis számottevően magasabb a brit állampolgárokénál, amely 71,3 százalék, a nem uniós állampolgároké pedig mindössze 60,2 százalék.

Andor kijelentette: egyetlen EU-tagállam sem adott át az Európai Bizottságnak semmiféle tényszerű bizonyítékot arról, hogy az úgynevezett szociális turizmus szisztematikus és széleskörű jelenség lenne. Hozzátette: a brit kormánytól ő személyesen több mint két éve kér olyan bizonyítékokat, amelyek az ilyen jellegű visszaélésekről szóló állításokat alátámasztanák. Londontól azonban a bizottság eddig csak szóbeszéd szintjén mozgó beszámolók sorát kapta csalárd ügyekről és álházasságok megkötésében közreműködő lelkészekről – mondta az EU-biztos.

Úgy vélte, az idősödő népességű országok – így Nagy-Britannia – számára előnyt jelent a hozzáférés a külföldi munkaerőhöz. Az olyan országok, mint Németország, ahol a hazai munkaerő-állomány gyorsan idősödik és fogy, egyszerűen működésképtelenné válnának a külföldi EU-munkavállalók beáramlása nélkül – tette hozzá.

Andor hangsúlyozta: az unión belüli szabad munkaerő-áramlás csak egyike annak a négy szabadságjognak, amelyre az EU egységes piaca alapul; a másik három a javak, a tőke és a szolgáltatások korlátozás nélküli áramlását biztosítja. A tagállamok "nem szemezgethetik ki" ezek közül azokat, amelyeket érvényesíteni akarnak, mivel az EU a közös érdekek egyensúlyára épül, és az unió pontosan ezért olyan sikeres és kölcsönösen előnyös mindegyik tagállama számára - mondta hétfő esti bristoli előadásában a magyar EU-biztos.

Már elegük van Andorból

Andor Lászlót – csakúgy, mint az EU-bevándorlással kapcsolatos brit szigorítási intézkedéseket és terveket bíráló korábbi nyilatkozatai után – ezúttal is éles kritikák érték brit politikusok részéről.

Grant Shapps, a kormányzó brit Konzervatív Párt elnöke az EU-biztos beszédéből néhány részletet előre kiszivárogtató, rendkívül EU-szkeptikus irányzatú konzervatív brit lapnak, a Daily Mailnek nyilatkozva kijelentette: képtelen megérteni, hogy "Andor úr miért tartja feladatának a (brit) kormány által az országhatár ellenőrzés alá vonására tett lépések bírálatát".

A lap név nélkül idézte Iain Duncan Smith brit munka- és nyugdíjügyi miniszter egyik "közeli munkatársát" is, aki úgy fogalmazott, hogy "most már tényleg fárasztók" e beavatkozási kísérletek a brit jóléti rendszerbe.

Rovatok