Index Vakbarát Hírportál

A közvetítők örülnek a fordított áfának

2014. november 18., kedd 17:10

A munkaerőközvetítők a piac tisztulását várják a parlament által ma megszavazott fordított áfa bevezetésétől, derül ki az Iskolaszövetkezetek Országos Szövetsége, a Magyarországi Diákvállalkozások Országos Érdekképviseleti Szövetsége, aMagyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetsége és aSzemélyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetsége közös közleményéből.

A munkaerő-kölcsönzési szektorban jelenleg 130 ezer, míg diákmunkában 100 ezer fő dolgozik. Az utóbbi időben feltárt főleg áfacsalásra épülő bűncselekményekben az esetek nagy részében munkaerő-kölcsönzőnek álcázott vállalkozások is szerepeltek. A HR- szolgáltatók szakmai szervezetei igyekeztek mindent elkövetni annak érdekében, hogy elhatárolják magukat ezektől a bűnözői köröktől, írják.

"Az elfogadott fordított ÁFA intézménye az átláthatóságot és a könnyen ellenőrizhetőséget biztosítja a NAV számára, hiszen ezzel az intézkedéssel megszűnik a lehetőség, amikor fiktív szerződésekkel, hosszú alvállalkozói rendszereken keresztül tűnjön el az áfa összege. A piactisztító javaslat támogatásával a kormány fontos lépést tett a munkaerőpiac megtisztítása, s ezzel együtt a munkavállalók érdekeinek védelme felé, hiszen kiapad a fekete foglalkoztatás egyik fontos forrása"- írják.

Az érdekképviseletek beadványában további javaslatként szerepelt ágazatukban a minimális szolgáltatási díj bevezetése a munkaerő létbiztonságának és a piaci szereplők tisztességes működési feltételeinek biztosítása érdekében.

Rovatok