Index Vakbarát Hírportál

A közmunkától pörög a foglalkoztatás

2014. december 19., péntek 10:11 | aznap frissítve

Októberben a nemzetgazdaságban az átlagos nettó kereset 3,3 százalékkal növekedett éves alapon, ami az októberi mínusz 0,4 százalékos inflációval együtt 3,7 százalékos nettó reálbér-emelkedést jelent.

Októberben 155,6 ezer forint volt a havi nettó átlagkereset a nemzetgazdaságban, ami éves alapon 3,3 százalékos emelkedést jelent, míg a bruttó bér 237,5 ezer forintot ért el, írja a Portfolio.

A versenyszférában a nettó átlagkereset 163 ezer forint volt októberben, amely összeg 3,4 százalékkal magasabb, mint a tavalyi év azonos időszakában. A versenyszférában alkalmazottak bruttó bére 248,8 ezer forint körül alakult, míg a rendszeres keresetek átlaga 236,5 ezer forintot tett ki.

Nemzetgazdasági szinten októberben a nettó reálbér összege is emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához képest: 3,7 százalékkal növekedett, amihez a negatív tartományban tartózkodó inflációs alapmutató is hozzájárult.

A nemzetgazdaságban alkalmazottak létszáma a nyers adatok alapján csökkenést, míg a szezonálisan kiigazított idősor alapján még mindig enyhe növekedést mutat.

Ugyanakkor a közfoglalkoztatottak létszámával korrigált adatok szerint az alkalmazottak létszáma csökkent, immáron második hónapja, vagyis a nyílt piaci foglalkoztatásbővülés megtorpanni látszik. Októberben a közfoglalkoztatás formájában alkalmazottak létszáma 178,5 ezer főt tett ki, ami 2013 októberéhez képest 45 ezer fővel magasabb létszámot jelent. A versenyszférában alkalmazottak létszáma ugyanakkor továbbra is lassan, de emelkedést mutat.

A várt szerint

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője elmondta: a reálkeresetek növekedése 3,7 százalék volt októberben, ami megfelel a várakozásának az infláció hatását is figyelembe véve. A legtöbb szektorban nőttek a bérek, így széles körű az emelkedés - mondta.

Török Bálint, a Buda-Cash Brókerház Zrt. elemzője az MTI-nek elmondta: a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai alapján a korábbi hónapok fő tendenciái októberben is folytatódtak, élénken nőttek a reálkeresetek és a foglalkoztatás is tovább bővült.

A szakértő úgy véli, a közfoglalkoztatás szerepe vélhetően csak átmenetileg csökkent, a kormány a hírek szerint 2015-ben ismét növelné a létszámot, bár az elképzelhető, hogy nem egész évben futnának a programok.

Rovatok