Index Vakbarát Hírportál

Nőhet a szakorvosok minimálbére

2015. június 25., csütörtök 08:58

Havonta mintegy nettó 270 ezer forint lehet a fiatal szakorvosok minimálbére 2016. január 1-jétől – közölte Zombor Gábor egészségügyért felelős államtitkár az MTI szerint a köztévében.

Zombor arról beszélt, hogy gond volt, hogy a rezidenseknek a szakvizsga letétele után már nem járt ösztöndíj, emiatt jelentősen csökkent a fizetésük. Ez nemcsak kellemetlen lehet a friss szakorvosnak, de jelentős bérfeszültséget is szülhetett, hiszen egy totális kezdő ilyen rezidensösztöndíjakkal többet kereshetett, mint egy sokkal felkészültebb szakorvos.

Ezt orvosolná az a rendelkezés, amely 2016. január 1-jétől legalább öt évig havi 151 ezer forint plusztámogatást biztosít a fiatal szakorvosoknak. Ez azt jelenti, hogy körülbelül havi nettó 270 ezer forint lesz a szakorvosi minimálbér. Párhuzamosan a rezidenseket oktató orvosok havi bére is nő, ők rezidensenként 50 ezer forintot kapnak majd.

Emellett az állam a rezidensképzés teljes költségét magára vállalja júliustól, vagyis nem a kórházaknak kell a rezidensek bérét és a képzés költségeit fizetniük, ami éves szinten mintegy négymilliárd forint. Ez az összeg a kórházaknál marad majd, így például jövedelempótlásra is fordíthatják- mondta. Utóbbi állításához az elképesztően alulfinanszírozott egészségügyben azért azt is hozzá lehet tenni, hogy fura lenne, ha olyan országban ezt gyorsan kifizetnék bérekre, ahol sokszor komoly eszközhiány is van, például Makita barkácsfúróval fúrunk koponyát vagy simán csak koszos a kórház.

Rovatok