Index Vakbarát Hírportál

Enni és pisilni sem mehetnek el a közmunkások

2015. július 29., szerda 18:32

Ha nem lennének már attól eléggé kiszolgáltatottak azok, akik bekerülnek a közfoglalkoztatásba, hogy az önkormányzat kényétől-kedvétől függ az, mennyit és mit dolgozhatnak és mennyi segélyt kaphatnak, a közmunkások munkakörülményei is rosszabbak minden más munkásnál Magyarországon. Erről persze maguk a közmunkások nem mernek beszélni a sajtónak, az Abcúgnak viszont a Közmunkás Mozgalom a Jövőért nevű csoport szervezője, Bálint Mónika elmesélte, nekik milyen panaszokról hallottak.

A csoport önkéntesei az utcán járva vidéken és Budapesten is keresik a közmunkásokat, akik olyanokról mesélnek nekik, hogy:

Bálint Mónika szerint az egész közmunkás rendszerre jellemző, hogy nagy a megfélemlítés, a munkavezetők utálják, ha valaki kérdezgeti a munkásokat, akik pedig néha egymásra is vallanak, hogy pár jó pontot szerezzenek a főnöknél. 

Mint a szocializmusban: megy a megfélemlítés, működik a besúgói rendszer, a belügyminisztériumtól a közmunkásig az egész rendszer a megfélemlítésen alapul

A közmunkások helyzete amúgy is rossz, viszont a Közmunkás Mozgalom szerint a közfoglalkoztatás nemrég elfogadott módosítása, ami szerint a közmunkásokat kölcsön adhatják nyári idénymunkára, konkrétan az alaptörvényt is több ponton sérti, többek között sérti a munkához való jogot, ellentétes a Munka Törvénykönyvével és sérti a jogbiztonságot . Éppen ezért a szervezet más civilekkel együtt július elején panaszt tett az alapvető jogok biztosánál, hogy tegye meg a szükséges lépéseket és forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Rovatok