Index Vakbarát Hírportál

A jó mérnököt is vadászni kell

2015. október 19., hétfő 11:25

A magyarországi gyártó vállalatok vadásznak a képzett mérnökökre, akiket nem csak megszerezni nehéz, de megtartani is. A Hay Group globális menedzsment tanácsadó cég által végzett kutatásból kiderül, hogy a tehetséges mérnököket csak olyan vállalatok tudják megtartani, amelyek hosszú távon vonzó szakmai előremenetelt tudnak biztosítani a számukra.

A kutatásban részt vevő vállalatok szinte mindegyike mérnökhiánnyal küzd. Leginkább minőségügyi, villamos-, illetve folyamat- és gyártómérnökökre vadásznak. A legnépszerűbbek, és egyben a legkeresettebbek a minőségügyi mérnökök, annak ellenére is, hogy a cégek 91 százalékának van ilyen munkakörű alkalmazottja. Legrosszabb helyzetben az építőmérnökök vannak, akiket elenyésző számban alkalmaznak, de a szakmájukban a munkaerőhiány is elenyésző.

A felmérésből az is kiderül, hogy:

A cégek mindössze 30 százaléka alkalmaz eltérő bérpolitikát a mérnökök javadalmazása esetében. Ennél is kritikusabb a helyzet a mérnökök teljesítményének ösztönzésére rendkívül hatékony bónuszpolitika esetében, amit a vállalatok egynegyedénél egyáltalán nem alkalmaznak. A felmérésből az derül ki, hogy a magyar cégeknél nem túl népszerű az eseti és a projektalapú bónusz, ami egy nagy hiányosság itthon.

Rovatok