Index Vakbarát Hírportál

Hárommilliárdért segítenék a közmunkásokat a piacra

2016. január 5., kedd 13:52

A kormány ebben az évben 340 milliárd forintot fog költeni a közmunkaprogramra, ami önmagában még nem újdonság. Az viszont igen, hogy Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára kedden bejelentette, hogy 

3 milliárd forinttal elindítják a "Közfoglalkoztatásból a versenyszférába" nevű programot is.

Ez azért érdekes, mert a közfoglalkoztatást eredetileg azzal indokolta a kormány, hogy az majd mennyire visszasegíti a munkanélkülieket a munkaerőpiacra. Erről persze elég hamar kiderült, hogynincs így, sőt, hogy gyakorlatilag minden jobban segít visszakerülni az elsődleges munkaerőpiacra, mint a közfoglalkoztatás, de eddig a kormány részéről még nem hangzott el, hogy igazat adnának ezeknek a tanulmányoknak. 

Ez most sem hangzott el nyilván, de mégis, a kormány külön programot indít arra, hogy a program, ami visszavezeti az embereket a versenyszférába, visszavezesse őket a versenyszférába. És ehhez még csak nem is elég az a 340 milliárd forint, amit erre már kifizetnek az adófizetők, hanem kell még három. 

Ezzel az új programmal Cseresnyés szerint 20-25 ezer ember léphet át a köz-ből a piaci foglalkoztatásba. Azt is elmondta, hogy ha egy közfoglalkoztatott a szerződése lejárta előtt piaci állást talál, akkor havonta felveheti a közfoglalkoztatási jogviszonyból a hátralévő időszakra a foglalkoztatást helyettesítő támogatás összegét is. 

A kormány tervezi ezen kívül

Rovatok