Index Vakbarát Hírportál

Furcsa hiba az MVM-nél

2016. január 21., csütörtök 08:25

Decemberben az MVM kiutalt 31 millió forintot 38 vezető dolgozójának, írja a Világgazdaság. Csakhogy ez téves volt, az állami energiaóriás szerint  valamilyen technikai hiba okozta. De a lapnak azt mondták, már eltüntették a hibát, ami néha néhány emberüknek szerződés nélkül utal pár milliót.   

A cikkben még arról írnak, hogy ettől függetlenül is kezdik egyre durvábban felsrófolni az állami cégek vezetőinek bérét.

Másnak eltörölték, hogy Simort megszívathassák

Még a Bajnai-kormány vezetett be kétmillió forintos bérplafont az állami cégek vezetőinek, csak ők pontosabban a jegybankelnök fizetésének negyedében maximálták, így jött ki a kétmillió.

Az új kormány 201-ben azonban Simor András, akkori jegybankelnök bérét akarta gyorsan kétmillióra csökkenti, így az állami cégek vezetőinél lényegében inkább eltörölték a bérplafont.  Azt mondták, hogy inkább a "piaci viszonyokhoz" képest kell a Simoron kívüli cégvezetőket bérezni. Ez alapján a vezetői bérplafont a pénzügyi szektorban 5 millióra, az energiaszolgáltatóknál és a kiemelt stratégiai jelentőségű cégeknél 4 millióra, míg a többieknél 3 millióra emelték.

Az e feletti kifizetéseket viszont az éves bér 20 százalékában korlátozták, igaz, veszteséges cég ilyen címen nem utalhat pénzt. Ugyanakkor egy újabb kormányrendelet december végén az 5 milliós kategóriába tette át az MVM-et, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelőt, a Szerencsejáték Zrt.-t és a MÁV-ot. 

A 2014 végén államosított MKB-nál a nemrég kinevezett Balog Ádám, Matolcsy jobbkeze a lap szerint többet kereshet havi ötmilliónál és a bónuszai is nagyobbak 20 százaléknál, bár a bank veszteséges. Megkeresték ez ügyben az MNB-t, akik a szanálási titkok miatt nem voltak hajlandóak elárulni Balog bérét.

Hasonlóan bőven a limit felett kereshet például a szintén államosított Budapest Bank (BB) vezére, havi 7-10 millió körül kaphat Zolnai György. A BB-t is megkeresték, de a bank szerint ők hiába állami cég, a vezetőjük bére személyes adat, ezért nem árulják el.

Rovatok