Index Vakbarát Hírportál

Rég nem nőttek ennyire a bérek

2016. június 21., kedd 09:52

Az év elejétől áprilisig 6,7 százalékkal nőtt a bruttó átlagbér Magyarországon, így a teljes munkaidőben dolgozók bruttó átlagkeresete ebben az időszakban 256 500 forintra, az átlagos nettó pedig 170 600 forintra jött ki a KSH legfrissebb adatai szerint. 

Utoljára 13 éve nőttek ilyen gyorsan a bruttó keresetek Magyarországon.

A bruttó átlagkereset 6,1százalékkal nőtt, miközben a nettó átlagkereset a személyijövedelemadó-szabályok változása miatt 7,8 százalékkal lett magasabb. A növekedést leginkább az állami béremelések hajtották, többek között a fegyveres testületek illetményemelése és a szociális területen dolgozók részére kifizetett kiegészítő pótlék is. Az átlagkereset azért is nőhetett, mert a minimálbér és a garantált bérminimum is 5,7 nagyobb lett. Emellett magánszférában is volt emelés, valószínűleg főleg a növekvő munkaerőhiány miatt.

Persze még így is a vállalati szférában lehet a legjobban keresni, különösen a pénzügyi és biztosítási szektorban, ahol a bruttó átlagkereset 542 400 forint. A skála másik végén még mindig az egészségügyben és a szociális ellátásban dolgozók vannak, akiknek a bruttó fizetése mindössze 150 100 forint.  A közmunkások fizetése áltagosan bruttó 79 ezer forint, ez 1,2 százalékkal csökkent a tavalyihoz képest. 

Rovatok