Index Vakbarát Hírportál

A minimálbérnél többet fizet a diákmunka

2016. július 21., csütörtök 09:49

Akkora a munkaerőhiány, hogy a magyarországi cégek egyre inkább keresik a diákmunkásokat olyan álláshelyekre, amiket korábban főállású alkalmazottakkal töltöttek be, és jobban is fizetnek, mint sok minimálbéres dolgozónak – írja a Népszabadság. A lap szerint a klasszikus árufeltöltői és pénztárosi feladatok mellett egyre több diákot foglalkoztatnak gyári összeszerelői és operátori állásra. A lapnak nyilatkozó munkaadók becslése szerint a diákmunkások részaránya 20-30 százalékkal nőhetett a piacon. 

A diákok után akkora a kereslet, hogy a lapnak nyilatkozó diákmunka-közvetítők szerint míg korábban az okozott nehézséget, hogy minden jelentkező diákot el tudjanak helyezni, mára már alig tudnak elég dolgozót toborozni a betöltendő helyekre. A nagy kereslet a diákmunkások órabérét is följebb tornázta, így

a diákmunka órabére átlagosan 15-20 százalékkal magasabb a minimálbérnél.

Főleg a fizikai munkáért kell ma jobban fizetniük a cégeknek, mint korábban, mert azt ilyen feladatok nem nagyon népszerűek, a nyelvtudást igénylő diákmunkákkal viszont már nem lehet jobban keresni, mint a többivel. 

Régebben átlagon felülinek számított a 700 forint feletti órabér a diákmunkában, ma viszont már csak a tanulók nagyjából 30 százaléka hajlandó ennyiért elmenni dolgozni, Budapesten nagyjából 760, vidéken 720 forintot várnak el minimálisan. Budapesten amúgy egy adminisztrátor vagy hosztesz 900 forint körül kereshet óránként, étterembe vagy boltba pedig 720-1200 forintért mennek el dolgozni a fiatalok óránként. Vidéken azért még gyakoribb a 700 forint alatti órabérrel meghirdetett állás, a Népszabadság szerint egy betanított diákmunkás 640, egy szórólapozó 650 forint körül kereshet egy óra alatt.

Rovatok