Index Vakbarát Hírportál

A háromnapos munkahét mentheti meg a civilizációt

2016. augusztus 5., péntek 12:50

A mexikói Carlos Slim jelenleg a világ negyedik leggazdagabb embere (de volt már az első is pár évvel ezelőtt), aki – mint ahogy a világ Soros Györgyeinek és Bill Gateseinek szokása – elkezdett azon gondolkodni, hogyan lehetne a világ egy sokkal jobb hely, mint most. És meg is találta a választ: 

mindenki csak három napot dolgozzon egy héten!

A milliárdossal, aki a telekom szektorban szedte meg magát, a Bloomberg készített interjút az ötletéről. Slim szerint ahogy a technológia fejlődik, egyre kevesebb konkrét emberi munkára van szükség, ugyanakkor a foglalkoztatottak nem mennek nyugdíjba 50-60 éves korukban, mert azt nem bírná el a nyugdíjrendszer. A megoldás az lenne, ha a munkavállalók ugyanannyi pénzért két nappal kevesebbet dolgoznának, viszont csak később hagynának fel teljesen a munkával. Slim szerint ez a megoldás sok pozitív hatással járna, például:

Felmerül a kérdés, hogy nem csökkennének-e a keresetek a háromnapos munkahét bevezetésével. Slim szerint nem feltétlenül, mert a gazdaság termelőképessége és termelékenysége az automatizációval egyre inkább elszakad az emberi munkától. Igaz, a válaszából úgy tűnik, hogy a milliárdos szerint nem mindegyik cég engedhetné meg magának, hogy csak három napot dolgozzanak a munkavállalói, legalábbis egyelőre nem, vagy nem minden alkalmazott.  De például az ő egyik cégénél, a Telmexnél már bevezették, hogy bizonyos munkakörökben kevesebb napot dolgoznak a kollégák, és Slim szerint működik a rendszer. Egy munkakörben viszont szerinte se működne az elgondolása:

főnöke csak egy lehet egy cégnek, akinek heti öt napot minimum vezetnie kell a dolgokat,

ha nem többet. Slim szerint azonban ahogy a focicsapatok edzői, a cégek topmenedzserei is viszonylag hamar, pár évente válthatják egymást, így a főnökök pár intenzíven végigfőnökösködött év után hamarabb mehetnének pihenni, legalább egy időre.

Rovatok