Index Vakbarát Hírportál

Húsz százalékos béremelést kapnak a Mercedes munkásai

2016. december 12., hétfő 16:15

Bérmegállapodást kötött a Mercedes a szakszervezetekkel, aminek értelmében a következő két évben húsz százalékkal nő az alapfizetés a kecskeméti gyárban. 

Az MTI-hez eljuttatott közlemény szerint a Mercedes-Benz Manufacturing Hungary Kft. az elmúlt időszakban számos bérfejlesztésre vonatkozó tárgyalást folytatott a Vasas Szakszervezeti Szövetséggel, valamint a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével. A bértárgyalások eredményeként a szervezetek végül kétéves bérmegállapodást kötöttek, amelynek értelmében

2017 áprilisától minden munkavállaló 10 százalékos, majd egy év múlva, 2018 áprilisától újabb 10 százalékos alapbéremelést kap.    

A Mercedes vezetősége ugyan már korábban megegyezett egy többlépcsős, két évre szóló bérfejlesztésről a Mérnökök és Technikusok Szabad Szakszervezetével, ennek mértékét azonban a Vasas szakszervezet kevesellte, így a megállapodást nem írta alá, és november végén kétórás hajnali sztrájkot hirdetett a kecskeméti Mercedes-gyárban. 

A tárgyalások első fordulójában még csak 4-5 százalékos bérfejlesztést ajánlott a gyár, majd sokáig 7 százalékos emelésről volt szó, a Vasas viszont ezt is keveselte. A 10 százalékos elemést viszont már aláírta a szakszervezet.

Rovatok