Index Vakbarát Hírportál

Újra rájött a kormány, hogy rossz a közmunkaprogram

2016. december 29., csütörtök 09:07

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) rájött, hogy eléggé félresikerült a közmunkaprogram, és az abban részt vevő 250 ezer ember több mint felének talán lehetne értelmes munkája is. Erről Simon Attila, a tárca helyettes államtitkára beszélt a Világgazdaságnak.

Elromlott szegény

Igaz, szerinte „jó válasz volt” 2011-ben kibővíteni a közmunkaprogramot, csak időközben kiüresedett a munkaerőpiaci kosaruk”, és most már nem minden esetben működik jól a dolog. Azt nem mondta el, de jó tudni, hogy míg 2011-ben havonta átlagosan 75 810 fő vett részt a közfoglalkoztatásban, mára 250 ezresre duzzasztották a programban részt vevők számát. A kormány óriási erőfeszítéssel tuszkolt minden munkanélkülit efelé, nagyrészt azért is, mert ezáltal papíron erősen javították a munkanélküliség statisztikai mutatóit. 

Csakhogy ezzel döntően tényleg csak a statisztika javult, és hiába az uniós figyelmeztetés, hogy főleg csak magunkat verjük át az egésszel, eddig folyamatosan bővítettük a programot. Az is igaz, hogy minisztériumok közül az NGM az utóbbi időben már elkezdte mondogatni, hogy talán ténylegesen mást kellene csinálni.

Soha nem ment a dolog

Egészen pontosan nagyjából azt, ami a korábbi cél volt: a munkanélkülieket minél gyorsabban visszasegíteni a valódi, értelmes munkaerőpiacra. Eddig ezt pocsék hatékonysággal csináltuk, 2011 és 2013 között ugyanis a közmunkások csupán 13,3 százalékát sikerült visszavezetni a valódi munkahelyekre. 

Most az NGM tiltásokban gondolkozik, és így alakítaná át a programot:

Mindezekről a változtatásokról januárban tárgyalhat a kormány, ugyanakkor az államtitkár konkrét időpontot nem nevezett meg, hogy mikorra akarnak tényleges változtatást. Annyit árult el, hogy ha minden jól megy, akkor akár már márciustól szóba jöhetnek az új szabályok.

Rovatok