Index Vakbarát Hírportál

79 millióra bírságolta az Erstét az MNB

2018. június 21., csütörtök 11:27

Az MNB összesen 79 millió forint bírságolta az  Erste Bankot, az Erste Jelzálogbankot, az Erste Lakáslízinget és az Erste Lakástakarékpénztárt – derül ki a jegybank közleményéből.

A jegybank az Erste működését 2014. április 1. és 2018. június 6. között vizsgálta, ez alapján kiderült, hogy

Jogsértő hiányosságokat tárt fel továbbá a felügyeleti ellenőrzés az Erste Banknál a számvitel, az adatszolgáltatás, a tőkekövetelmény-számítás és a csalásmegelőzés, valamint az informatikai biztonság területén. A jegybank emellett problémát talált a vizsgálat a pénzmosás és a terrorizmus finanszírozásának megelőzésére irányuló tevékenység körében, elsősorban a tényleges tulajdonosok ellenőrzését és a szankciós szűrés megfelelőségét érintően is.

Az Erste Lakáslízing, az Erste Lakástakarékpénztár és az Erste Jelzálogbanknál egyaránt az informatikai biztonság területén voltak hiányosságok. A jegybank ezek miatt kötelezte az Erste Bankot, az Erste Lakáslízinget, az Erste Lakástakarékpénztárat és az Erste Jelzálogbankot, hogy a feltárt hiányosságokat szüntesse meg, és a felügyeleti intézkedések végrehajtásáról számoljon be az MNB-nek.

Az MNB a feltárt hiányosságok miatt az Erste Bankra 74,4 millió forint Erste Lakáslízingre 2,2 millió forint, az Erste Lakástakarékpénztárra és az Erste Jelzálogbankra egyaránt 1,2 millió forint bírságot szabott ki.

Rovatok