Index Vakbarát Hírportál

Palkovics: A gazdasági szereplők kérték a túlóratörvényt

2018. december 12., szerda 09:55

"A túlmunka-szabályozás módosítását pedig maguk a gazdasági szereplők kérték. Határozottak vagyunk a tekintetben, hogy ez a jó irány, és azt gondolom, hogy a több túlóra lehetősége mindkét fél számára előnyös lehet" - mondta Palkovics László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) minisztere a Világgazdaságnak.

Palkovics elismételme a kormánypárti képviselők és többek között Orbán Viktor miniszterelnök által is emlegetett érvet, hogy a kormánypártok célj, hogy aki többet akar dolgozni, és így többet akar keresni, az elől lebontsák a bürokratikus akadályokat. "A munkaerőpiacon kínálati helyzet van, akinek nem felelnek meg a körülmények, elmegy máshova dolgozni, hiszen a cégek versenyeznek a dolgozókért" - mondta Palkovics.

Arról, hogy kik kérték a törvény módosítást, illetve hogy kinek az érdekét szolgálja, sok kormánypárti politikus mondott már sok mindent, például

Az Országgyűlés akár már szerdán elfogadhatja a munka törvénykönyvének módosítását, ami jelentősen megváltoztatja, hogy a munkáltatók mennyit dolgoztathatják a dolgozóikat, mennyi túlórát várhatnak el tőlük, és ezt hogyan számolják el.

javaslat szerint

A módosítást elfogadhatatlannak tartják a szakszervezetek, a kormány szerintük csak a multinacionális cégeknek akarja kiszolgáltatni a magyar dolgozókat, miközben családok szakadnak szét a túlóra miatt. A szakszervezetek szombaton tüntetettek is a javaslat ellen. Egy korábbi cikkünkben részletesebben is foglalkoztunk azzal, hogy a cégek a szakember- és munkaerőhiány miatt sokat túlóráztatnak az elmúlt években.

Rovatok