Index Vakbarát Hírportál

Csányi adja, az OTP veszi saját magát

2013. október 3., csütörtök 10:15

Az OTP tegnap nagy tételben vett vissza saját részvényeket, ami az igazgatóság közgyűlési felhatalmazásával egybevág, annak tükrében viszont mégiscsak furcsa, hogy a bank vezetői, akik az OTP helyzetét leginkább ismerik, az elmúlt hónapokban két kézzel szórták a társaság papírjait – írja a Portfolio.hu.

A bank összesen 202 141 darab részvényt vásárolt 4310 forintos átlagáron, összesen 871,2 millió forint értékben. Mint ahogy a bank első embere az idei közgyűlésen elmondta, az OTP menedzsmentje a magasabb osztalékfizetéssel szemben a saját részvények vásárlását preferálja, az idei közgyűlés fel is hatalmazta az igazgatóságot saját részvények visszavásárlására, amelynek célja lehet az árfolyam stabilizálása, a tőkeoptimalizálás, illetve a banknál működő javadalmazási rendszer részvényigényének kielégítése.

A bank már korábban is élt a részvény-visszavásárlás lehetőségével, júniusban több mint 1 millió darab részvényt vettek vissza, a tranzakciók összesen 5,1 milliárd forintot tettek ki.

Idén júliusban Csányi Sándor, a bank elnök-vezérigazgatója két tételben szinte az összes OTP-részvényétől megvált, előbb 2,8 milliárd forint, majd 7,8 milliárd forint értékben adott el, közvetett és közvetlen tulajdonában álló részvényekből.

De nem csak az OTP-vezér, hanem mások is, aki jól ismerik a cég helyzetét, például a társaság több vezérigazgató-helyettese, igazgatósági tagja és felügyelő bizottsági tagja is szabadult OTP-részvényeitől. Az eladások hatalmas esést okoztak, az OTP-részvények árfolyama néhány nap alatt az 5000 forint körüli szintekről 4000 forint alá esett, az árfolyam pedig azóta 4300 forint körüli szinteken ingadozik.

Rovatok