Index Vakbarát Hírportál

Idősökön nyerészkedett az AXA

2013. december 20., péntek 10:20

2 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot kapott az AXA Biztosító Zrt. a felügyelettől, mivel valós igényfelmérés nélkül sózott idősekre életbiztosításokat.

Az MNB-be olvasztása előtt még a PSZÁF kezdett vizsgálatot az AXA Biztosító ellen. A hatóság a vizsgálata során figyelemmel volt arra, hogy az időskorúak az átlagos fogyasztóknál lényegesen kiszolgáltatottabbak egy bonyolult életbiztosítási szerződés megkötésekor, ezért a biztosítóktól fokozott figyelem és együttműködésvárható el az e szerződésekre vonatkozó tájékoztatás során.

Pénzügyi termékekenél fel kell mérni, hogy mit akar az ügyfél

A vizsgálat kiterjedt a biztosító igényfelmérési gyakorlatára is, azaz, hogy a befektetési egységekhez kötött életbiztosítási szerződések megkötésére a fogyasztók tényleges igényeinek megfelelően került-e sor.

A törvényeik ugyanis  előírják a biztosítóknak és az ügynökeiknek, hogy az életbiztosítási szerződés megkötése előtt mérjék fel, illetve az ügyfél által megadott információk alapján pontosítsák a fogyasztók igényeit. Ez nagyon kis értékű biztosításokra vagy sima kockázati éltebiztosításokra nem vonatkozik csak.

Főképp azért van ilyesmire szükség, mert jellemzően nem pénzügyi szakembereknek adják el ezeket a termékeket, így a termékekről nagy az információs különbség az eladó és a potenciális vevő közt. Ez pedig sokszor rossz, nem a valós igényeinek megfelelő döntéshez vezetheti a vevőt.

Határozottan elvárható, hogy időskorú fogyasztók esetében a biztosítók fokozott figyelemmel és körültekintéssel járjanak el az igényfelmérésnél, hiszen a időskorúak – kiszolgáltatott helyzetüknélfogva – erőteljesebb védelmet igényelnek, mondta ki az MNB.

Rásózták az öregekre

Végül megállapították, hogy az AXA az idős ügyfeleivel anélkül kötött hosszú távú elkötelezettséggel járó, folyamatos díjas életbiztosítási szerződést, hogy felmérte volna az ügyfelek tényleges igényeiről, valós szándékáról.

Ez kimeríti a fogyasztókkal szembeni tisztességtelen kereskedelmi gyakorlat fogalmát, az MNB Pénzügyi Stabilitási Tanácsa ezért határozatában 2 millió forintfogyasztóvédelmi bírságot szabott ki, és megtiltotta, hogy a tovább folytassák a törvénytelen értékesítéseket.

Rovatok