Index Vakbarát Hírportál

Itt van három új magyar bank

2014. január 10., péntek 17:08 | aznap frissítve

Tavaly a takarékszövetkezetek újonnan alapított integrációs szervezetéből néhány takarék kimaradt, ugyanis bankká alakulási kérelmet nyújtottak be az MNB-nek. Ezek közül a jegybank engedélyével a Duna Takarék már tavaly szeptemberben bankká alakult, december eleje óta a Buda Takarék, a mai naptól pedig a kazincbarcikai székhelyű Takarék is bankként folytatja működését, írta a portfolio.hu.

A takarékszövetkezetek tavaly alapított új integrációs szervezetébe (Szövetkezeti Hitelintézetek Integrációs Szervezete - SZHISZ) normál esetben minden szövetkezeti hitelintézetnek kötelező volt a belépés. Volt azonban egy fontos kivétel, ami miatt ebből több takarék is kimaradt: a bankká alakulási kérelmet beadó takarékoknak nem kellett belépniük.

Az integrációból kimaradt szövetkezeti hitelintézetek közül elsőként a Duna Takarék lépett a bankok sorába, az MNB szeptember 6-án hozta meg az erről szóló határozatot (Duna Takarék Bank Zrt. néven folytatja tevékenységét). Ezt követően december 9-én a Buda Takarék is megkapta az engedélyt a jegybanktól a bankká alakuláshoz, ma pedig a kazincbarcikai székhelyű Takarékról is közzétette az MNB a bankká alakuláshoz szükséges határozatot. A Duna Takarék Bank Zrt. jegyzett tőkéje 2,74 milliárd, a Buda Regionális Banké 2,045 milliárd, a Takarékból alakult ÉRB Észak-magyarországi Regionális Banké pedig 2,62 milliárd forint volt a bankká alakulásról szóló határozatok szerint.

Rovatok