Index Vakbarát Hírportál

Így költözik a bank a mobilunkba

2014. január 22., szerda 11:36

Akár teljesen szükségtelenné tehetné a bankkártyákat az okostelefonos bankolás terjedése, amelytől több hazai cég is sokat vár. A Portfolio szerint az Axa Banknál jelenleg próbafelhasználókat keresnek az mobilos banki átutalásokat lehetővé tévő alkalmazás tesztjéhez, míg a Pénzcentrum.hu szerint az OTP és a három mobilszolgáltató közös projektje, a Mobiltárca is tesztfázisban van.

Mobilszámra utalhatunk pénzt

Az Axa alkalmazása az pénz átutalásának egyszerű módját teszi lehetővé: folyamat azzal indul, hogy a bank ügyfele okostelefonján átutalást kezdeményez egy általa ismert mobilszámra. Ezt követően a bank sms-t küld az átutalás kedvezményezettjének arról, hogy pénzt szeretnének küldeni számára.

Ezután a kedvezményezett felkeres egy weboldalt, ahol beazonosítja magát és megadja azt a bankszámlaszámot, ahová az átutalt összeget kéri (a regisztrációt csak egyszer kell elvégezni, a következő utalás már automatikus). Ekkor a bank elindítja az utalást, aminek megtörténtét az utalás kezdeményezője a mobilalkalmazással tudja ellenőrizni.

A mobilalkalmazás az Android, iOS vagy Windows Phone piactereinek bármelyikéről ingyenesen letölthető lesz, és használatáért a bank nem számít fel külön díjat, az átutalás díja pedig ugyanannyi, mintha az ügyfél a netbankon keresztül indítaná azt. Az alkalmazással az ügyfelek módosíthatják a bankkártyájukhoz tartozó költési limiteket és nyomon követhetik a bankszámlájuk egyenlegének alakulását is.

Az év közepétől jöhet a MobilTárca

A Pénzcentrum.hu a Vodafone-t kérdezte az év közepén induló MobilTárca projektről, amelyet a cég mellett a T-mobile, a Telenor, az OTP, a Mastercard és a Supershop alapított. A mobilszolgáltatónál úgy látják, az év közepétől működhet élesben Magyarországon az alkalmazás, amely segítségével a okostelefonunkat tudjuk egyérintéses bankkártyaként használni, például ha boltban vagy automatáknál fizetünk, de buszbérletként, belépőként, hűségkártyaként vagy pontgyűjtőként is használhatjuk majd.

A Vodafone-nál elmondták: a mobilszolgáltatónak azért éri meg kialakítani ezt a rendszert, mert jobban ki tudja használni a telefonok személyes mivoltát, azaz közvetlenebb kapcsolatot alakíthat ki az ügyféllel és a MobilTárca segítségével a fizetési megoldásokon túl saját, akár személyre szabott szolgáltatásokat adhat – például kuponokat, pontgyűjtő programot.

Úgy tűnik, van rá igény

A Vodafone szerint az is cél, hogy a készülékgyártók minél inkább nyitottak legyenek a technológiára. A várakozások szerint az év végére az új okostelefonok közel 90 százaléka alkalmas lesz az érintéses fizetés használatára. 

A hazai internethasználók közel fele rendelkezik okostelefonnal – derül ki az eNET Internetkutató és Tanácsadó cég tavaly decemberben közzétett adataiból. Az okostelefon-tulajdonosok 66 százaléka minimum 10 alkalmazást telepített készülékére, azonban közel felük még csak kevesebb mint 5 alkalmazást használ rendszeresen. A kutatási eredményekből az is kiderül, hogy folyamatosan nő a kereslet az újabb és újabb alkalmazások iránt.

Rovatok