Index Vakbarát Hírportál

A bankjaink nyeresége valójában veszteség

2014. március 3., hétfő 07:40

Egy hete tette közzé a jegybank a bankok előzetes eredményadatait, ahol egyebek között arról írt, hogy a hitelintézetek 2013. évi összesített adózás előtti eredménye elérte a 155 milliárd forintos nyereséget, szemben a 2012. évi 91 milliárd forintos veszteséggel. A Magyar Bankszövetség szerint viszont több jelentős, kedvezőtlen tétel van az elmúlt évi gazdálkodásban, és valójában veszteséges az iparág, írja a Világgazdaság.

A szektor piaci nyereségének kiszámításába nem célszerű például bevonni a speciális pénzügyi intézmények, az MFB, a Keler és az Eximbank nyereségét. Ez egyébként adózás előtt 15,7 milliárd, adózás után 12,7 milliárd forint volt tavaly. A speciális szereplők eredményét kiszűrve a kereskedelmi bankok, a fióktelepek és szövetkezeti formában működő hitelintézetek nettó nyeresége mindössze 62,3 milliárd forint volt – mondta Kovács Levente, a bankszövetség főtitkára.

A tiszta képhez még tovább kell szűrni az adatokat – állítja Gyuris Dániel , a szövetség alelnöke. A leánycégek által fizetett mintegy 59,4 milliárd forintnyi osztalékot ugyancsak megalapozott levonni a végösszegből. Ez a jövedelem ugyanis nem a magyarországi bankoknál, hanem külföldön működő vagy nem banki tevékenységet végző, hazai leánycégeknél keletkezett. Az osztalékoktól is megtisztított nettó profit 2,9 milliárd forint volt a szektorban.

A bankszövetség szerint a szektor eredményét ezen kívül rendkívüli tételek is befolyásolták, a kombinált eszközökkel történt tőkerendezések iparági szinten 120 milliárd forintot tettek ki. Mindezt figyelembe véve a szakértők úgy kalkulálnak, a bankszektor osztaléktól és rendkívüli tételektől megtisztított adózott eredménye 111,8 milliárd forint veszteség volt tavaly.

Gyuris Dániel emellett újra kiemelte a magyar bankszektor extrém magas terheit, ugyanis a hazai bankok tavaly 215 milliárd forintnyi tranzakciós illetéket, 126 milliárd forintnyi bankadót, 18 milliárd forintnyi hitelintézeti járadékot fizettek be extra teherként a költségvetésbe, emellett 60-65 milliárd forintnyi vissza nem igényelhető áfa, és 77 milliárd forint munkabérre rakódó teher, 38 milliárd forintnyi társasági és 20-30 milliárd forintnyi egyéb adó is terhelte a szektort.

Rovatok