Index Vakbarát Hírportál

A fekete doboz majd lebuktatja a csalókat

2014. május 8., csütörtök 07:49

A telematikai eszközök javíthatják a gépjármű-biztosítások jövedelmezősét, mivel segítséget nyújtanak a kockázatok megfelelőbb árazásához, állítja a Fitch Ratings.

A brit autóbiztosítási piacról, és innovációs lehetőségekről szóló jelentés szerint a telematikai biztosítások elterjedsége még mindig alacsony, idézi a Biztosítási Szemle. Azonban a szabályozási változások és a biztosítók és technológiai szolgáltatók közötti partnerségek révén jelentős növekedés várható ezen a piacon.

Az Európai Unióban 2015-től minden autót telematikai eszközzel kell felszerelni az e-call kezdeményezés értelmében. A biztosítók számára ez jó lehetőséget jelent, hiszen a kötelezően kialakításra kerülő infrastruktúrát fel tudják használni telematikai alapú biztosítás nyújtására is.

A telematika segítségével számtalan adathoz hozzáférhetnek a biztosítók, beleértve az autóvezető által megtett utak számát és hosszát, az utazások időpontját, napszakát, valamint számos speciális vezetői viselkedést, például a gyorsulást és fékezést. Ezek az adatok – ha megfelelően értelmezik őket – pontosabb kockázati előrejelzést tesznek lehetővé, mint a hagyományos indikátorok, mint amilyen az életkor, a lakhely, a jármű típusa, vagy a vezető foglalkozása. Mindez lehetővé teszi a biztosítók számára, hogy javítsák árazási modelljeiket, végső soron javítsanak az üzletág jövedelmezőségén. Emellett a GPS-alapú eszközök a lopások ellen is jól jöhetnek.

Azok a biztosítók, amelyek a legjobban kihasználják a telematika adta lehetőségeket, az ügyfelek szegmentálásában is előnyre tesznek szert, mivel könnyebben képesek lesznek beazonosítani az alacsony kockázatú vezetőket, akiket – különféle kedvezmények nyújtásával – könnyebben meg is tudnak tartani.

A telematikai adatok az iparág számára is előnyösek, mivel csökkenthetik a csalások számát. Az eszköz által rögzített gyorsulási adatokból például megállapítható, hogy egy adott kárigény valódi-e, vagy hogy a sérülés összhangban van-e az autó baleset idején mért sebességével. A csalások visszaszorítása jelentősen javítaná a gépjármű-biztosítási ágazat összesített kárhányadát. A Fitch szerint a csalások felére szorítása 7 százalékpontos javulást eredményezne a mutatóban.

Rovatok