Index Vakbarát Hírportál

Lassan szokunk át készpénzre

2014. május 8., csütörtök 08:02

Úgy tűnik, hogy egyedül ott vesznek fel több készpénzt az ingyenes felvétel lehetőségének bevezetése óta, ahol az emberek jellemzően nem is kérték az ingyenességet.

Egyes bankoknál növekedett, másoknál nem változott a készpénzfelvétel az ATM-ekből, amióta törvény biztosítja a havi kétszeri, 150 ezer forintig terjedő ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét az ügyfeleknek – írta a Világgazdaság.

A lapnak az OTP-nél, a CIB-nél és a Budapest Banknál válaszolták azt, hogy a készpénzfelvétel mértéke nem változott, míg az Erste és a Unicredit ügyfelei a korábbinál több készpénzt vesznek fel.

Az egyes bankoknál igen eltérő azon ügyfelek aránya, akik igényelték a törvény szerinti kétszeri ingyenes készpénzfelvétel lehetőségét. Míg az OTP-nél az ügyfelek „túlnyomó többsége”, és az Erste aktív ügyfeleinek háromnegyede is nyilatkozott már erről, addig a Budapest Banknál csak 42 százalék, és a Unicreditnél is csak valamivel több mint harmaduk élt a lehetőséggel.

Azt egyébként már korában is lehetett tudni, hogy K&H-ügyfelek közül néhány tízezren regisztráltak csak a havi két ingyenes készpénzfelvételt biztosító programba. Az, hogy a készpénzt most már idegen ATM-ekből is ingyenesen felvehetik az ügyfelek, szintén hozott némi mozgolódást, írja a lap.

Szinte minden bank tapasztalta, hogy az ügyfelei más hitelintézetek automatáit is növekvő számban veszik igénybe, ugyanakkor többen jelezték, hogy az ő ATM-jeikből is vesznek fel pénzt más bankok kliensei. Az egyetlen kivétel az OTP, amelynek olyan nagy a saját ATM-hálózata, hogy az idegen ATM-ek használata nem releváns a számára. Az idegen automatás készpénzfelvételnél eszközhasználati díjat kell fizetnie a kártyát kibocsátó banknak az ATM-et működtető hitelintézet számára, ez egyébként tranzakciónként mintegy 200-250 forinttal növeli meg egy bank költségeit a CIB tájékoztatása szerint.

Persze nem az idegen ATM-ek lehetősége a nagyobb büntetés a bankokra, hanem maga a kötelezően ingyenes szolgáltatás. Az MNB adatai szerint tavaly valamivel több mint 6 ezer milliárd forint értékben vettek pénzt fel kártyával, ez után csak a befizetendő tranzakciós illeték 36,3 milliárd forint körül van, de az ügyleteknek egyéb költségei is lehetnek.

Rovatok