Index Vakbarát Hírportál

Rekordbírságot kaptak a franciák

2014. június 30., hétfő 10:55

A BNP Paribas igazgatótanácsa áldását adta arra a megállapodásra, melynek keretében 8,9 milliárd dollárt (forintban nagyjából 2030 milliárdot) fizetnek Szudánnal, Iránnal és más országokkal szembeni szankciók megszegése miatt, hivatkozik az AFP-re a Portfolio.

Úgy tudni, hogy hivatalosan csak hétfőn, az amerikai tőzsdék zárás után jelentik majd be az egyezség részleteit. A bank mellett az érintett amerikai hatóságok is közleményt adnak ki a megállapodásról.

Ez minden idők legnagyobb olyan bírsága, amelyet amerikai hatóságok külföldi bankra vetnek ki, összességében pedig a második legnagyobb.

A 8,9 milliárd dolláros pénzbírság mellett más büntetésekre is számíthatnak: a korábban emlegetett néhány hónap helyett egészen 2015 végéig megtiltják a bank számára, hogy dollárban tranzakciókat hajtson végre amerikai leánybankjainál, büntetőjogi felelősségre vonás az amerikai törvények megszegése miatt, több mint 30 alkalmazott elbocsátása várható (az ügyben érintettek többsége már nem dolgozik a banknál).

Az ügy korábban több francia politikusnál is kiverte a biztosítékot, egyesek szerint a két ország kereskedelmi kapcsolatai bánhatják, ha kiszabják a hatalmas bírságot.

Rovatok