Index Vakbarát Hírportál

Újra személyi hitelt vesz fel a magyar

2014. szeptember 9., kedd 07:47

Több mint egyötödével több személyi hitelt vett fel a magyar lakosság a múlt év azonos időszakához képest, ugyanakkor még mindig csökken az összes hitel állománya. Két okból mernek újra hiteleket felvenni az emberek: egyrészt az alacsony kamatok miatt olcsó a hitel, másrész pedig úgy tűnik, nő a fogyasztói bizalom is – írja a Világgazdaság az MTI-re hivatkozva.

Az újság keddi cikke szerint a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint idén januártól júliusig 65,86 milliárd forintnyi ilyen hitelt vettek fel a háztartások, 22,71 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. A háztartásoknál lévő állomány ugyanakkor az új kihelyezések fokozatos növekedése ellenére folyamatosan csökken, a 2014 júliusában mért 331,2 milliárd forint 9,3 százalékos mérséklődést jelentett az egy évvel korábbihoz képest. Az állomány olvadásának üteme azonban nagyjából a felére esett a 2013 júliusáig tartó egy évhez viszonyítva.

A kereslet élénkülését magyarázhatja, hogy a júliusig tartó két év alatt több mint 8 százalékponttal csökkent a hitelek átlagkamata, és a jegybank számításai szerint jelenleg alig haladja meg a 20 százalékot. Emellett nő azoknak az aránya, akik beruházásaik egy részét már hitelből is hajlandók finanszírozni. Szerepet játszhat az élénkülésben az elhalasztott kereslet is. Maguk a szolgáltatók is szeretik ezt a terméket, több nagybanknál is előkelő helyen szerepel a kínálati palettán.

Rovatok