Index Vakbarát Hírportál

Orbán terve kiverte a biztosítékot külföldön

2014. november 24., hétfő 14:41

Nem nagyon tetszik az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank elnökének, Suma Chakrabartinak a magyar kormányzat azon szándéka, hogy 60 százalékban magyar tulajdonú bankrendszert hozzon létre – számolt be PortfolioReutersre hivatkozva.

Chakrabarti hétfőn egy konferencián beszélt arról, hogy a régióban kívánatos és egészséges a nemzetközi és a helyi tulajdonlást valamiképpen egyensúlyozni, ha egy külföldi befektető piaci alapon a kivonulás mellett dönt, esetleg magyar tulajdonos kerülhet a helyére.

Ugyanakkor szeretném kiemelni: mi az EBRD-nél nem helyeslünk semmilyen szektorban kívánatos nemzeti tulajdonosi arányt

- mondta a szakember anélkül, hogy konkrétan megemlítette volna Magyarországot.

Az elnök szerint a tőkének a fejlett világ felől a fejlődő felé kellene áramolnia, ami jó üzletet jelent mindkét oldalnak. "A külföldi tőke helyes használatát nem szabadna elvetni. Ahogy mi britek mondjuk: nem kellene a fürdővízzel együtt a gyereket is kiönteni".

Az utóbbi hetekben került újra fókuszba "Orbán álma", amely korábban, az MKB Bank megvásárlása előtt még 50 százalékos magyar tulajdon elérése volt a bankszektorban. Ez az arány az MKB megvásárlásával teljesült, most azonban emelték a tétet: a bankszektor kapcsán meghatározott új kívánatos magyar tulajdonlási arány "60 százalék, vagy ennél is több" lett.

Rovatok