Index Vakbarát Hírportál

Beengedte az ellenséget, másnap mennie kellett

2014. november 28., péntek 14:09 | aznap frissítve

Nem mindennapi körülmények közt vált meg vezető kutatójától nemrég az Magyar Nemzeti Bank. Kónya István segített Király Júliának, a jegybank korábbi alelnökének bejutni egy jegybankos konferencia hallgatóságába, másnap Kónyát kirúgták. Persze akár korábban is lehettek konfliktusai, mivel neki kellett elkezdenie a Matolcsy-féle doktori program szervezését.

Eltávolították Kónya Istvánt, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) vezető kutatóját, miután segített bejutni Király Júliának, az MNB volt alelnökének egy a jegybank által szervezett nemzetközi konferencia hallgatóságába.

A Northwestern Universityn doktoráló, majd a Boston College-ban tanító Kónya Istvánt még 2004-ben csábította haza a Nemzeti Bank egy kutatói programmal. A kifejezetten a nyitott gazdaságok makroökonómiájával foglalkozó közgazdász később az MNB kutatási főosztályára került.

A jegybanki kutatások egyrészt a gazdaságpolitikai ötletek várható hatásait elemezték, illetve megfelelő alapot próbáltak biztosítani a pénzpolitikai kérdések körüli vitákhoz. Mindezek mellett az erős kutatási tevékenység a jegybank szakmai presztízsét is növelte, ami a jegybanki döntések vagy akár az egész gazdaságpolitika hatásosságát fokozhatta. 

A jegybank kutatói viszonylag függetlenül működtek, nem tartoztak a három nagy terület – a monetáris stratégiával, a pénzügyi stabilitással vagy a pénzügyi piacokkal foglalkozó nagyobb szervezeti egységek – alá, közvetlenül a vezetőségnek jelentettek.

Az elődjét alapból dobták

Amikor Matolcsy átvette a jegybankot, első lépéseinek egyikeként kirúgta a jegybanki kutatók vezetőjét, az MIT-n doktorált Benczúr Pétert, utána Kónya került a helyére.  

Benczúrt is eléggé utálhatta

A nemzetközi makroökonómiával, adórendszerrel és annak munkaerő-piaci hatásaival sokat foglalkozó Benczúr Péter biztosan nem lehetett Matolcsy szíve csücske, hiszen rendszeresen olyan eredményekre jutott, hogy az adócsökkentésünk szerkezete elég messze van az optimálistól, és az adójóváírás megszüntetése jól láthatóan csökkenti az alacsony és a közepes jövedelműek jövedelmét és a foglalkoztatottságot. Benczúr kirúgása után egyébként nagyon hamar Benczúr rendszeresebb szerzőtársait is eltüntették a jegybankból, vagy azok maguktól felálltak. 

Emellett tudomásunk szerint a Matolcsy oktatási terveinek keretet adó, tízmilliárdos Pallasz Athéné-program kifejezetten a budai Várban, Kecskeméten vagy Marosvásárhelyen alakuló doktori képzéséhez olyan szakmai vezetőt akartak, aki már látott ilyet. Így Kónyára bízták, hogy szervezze meg a képzést nagy vonalakban, vegye fel a kapcsolatot a potenciális tanárokkal, tervezze meg a tanrendet és hasonlókat. 

Halálos bűn lehetett beengedni az ellenséget egy konferenciára

Kónya eltávolítása viszont kifejezetten egy konkrét eseményhez kötődött jegybanki információink szerint. Az MNB-nek ugyanis több mint tíz éve minden ősszel van egy, a londoni CEPR kutatóintézettel közös meghívásos konferenciája  Az ideinek a jegybankok válság utáni szerepe volt a témája, és a jegybank részéről Kónya volt a főszervezője. 

A baj az volt, hogy az előadásokat szerette volna meghallgatni Király Júlia, a jegybank korábbi alelnöke is, ezért megkérte Kónyát, hogy hívják meg őt is, nem hozzászólónak, ülésvezetőnek vagy előadónak, hanem csak mezei hallgatónak, akár két gyakornok közé. Kónya pedig mi sem természetesebb alapon meghívta a volt gazdaságpolitikust és egyetemi oktatót is a hallgatóságba, ráadásul amikor valami probléma adódott a regisztrációnál, még külön vissza is igazolta, hogy Király a meghívottak közt van. 

Túl veszélyes volt

Megkérdeztük Király Júliát is, aki elismerte, hogy Kónya István segítségét kérte a konferencián való részvételhez, mert előző évben külföldi útja miatt nem tudott részt venni, ráadásul az idei összejövetel témája különösen érdekelte. Elmondta még, hogy a hallgatóság tagjaként az utolsó előtti sorból figyelte a beszélgetéseket.

Viszont ez kiderülhetett a jegybankban is, ugyanis az utolsó pillanatban mégsem tudott a konferenciának helyt adni az MNB, átrakatták az egészet egy étterembe, majd másnap várta a közös megegyezéses felmondás Kónyát. Úgy tudjuk, hogy Kónya nem akart pereskedni a jegybankkal, ezért rögtön elfogadta azt, viszonylag sürgősen, azaz egy héttel később már teljesen ki is tették a szűrét az intézményből. 

Megkérdeztük Kónyát is távozásának körülményeiről, de ő csak annyit válaszolt, hogy nem akarja kommentálni a történteket. De annyit még azért hozzátett, hogy a közeljövőben is Magyarországon kíván dolgozni és élni a családjával.

Csütörtökön megkérdeztük a jegybankot is arról, hogy Kónya munkájának mely részével voltak elégedetlenek, illetve hogy ki fogja most összerakni Matolcsy doktori képzésének vázát, vagy hogy kit terveznek a jegybanki kutatók vezetőjének tenni, de egyelőre nem kaptunk választ.

Frissítés: Az MNB annyit válaszolt, hogy "személyügyi kérdéseket nem kívánnak kommentálni."

Lehetséges utódjáról egyelőre tehát nincs információnk. A lehetséges befutók között lehet ugyanakkor például a Magyar Banánt jegyző Csizmadia Norbert. Az egyébként geográfus végzettségű, újdonsült jegybankár alá tartozik ugyanis a kicsit homályosan hangzó gazdaságstratégiai és tervezési terület, amely mellé bőven beleférhet még feladat, és a jegybank elérhető tanulmányai alapján Csizmadia  érdeklődhet az oktatás iránt

Rovatok