Index Vakbarát Hírportál

Több százezer számla tűnt el

2015. január 6., kedd 07:32

Két éve vezették be a tranzakciós illetéket, ami évi 260 milliárd forintba kerül. Ez és a csökkenő betéti kamatok is hozzájárultak ahhoz, hogy két év alatt több mint 340 ezer lakossági bankszámlát szüntettek meg – írja a Magyar Nemzeti Bank adataira hivatkozva a Világgazdaság.

A tranzakciós illeték számlánként nagyjából 25 ezer forintnyi kiadást jelent, amit az MNB szerint a bankok nagyjából teljesen áthárítottak a lakosságra, a kártyás vásárlások esetén pedig a kártyadíjakba építették a költséget. Ennek hatására egyébként idén szeptemberre a természetes személyek bankszámláinak száma rekord mélységbe csökkent: alig haladta meg a 9,4 milliót.

A bankszámlákon kívül egyébként a betétszámlák száma is csökkent: míg 2013 közepén még 10,07 millió betétszámlát regisztráltak a bankok, 2014 harmadik negyedévére már csak 9,75 millió ilyen számla volt a bankokban. A betétszámlák csökkenésébe a tranzakciós illeték mellett az is belejátszhatott, hogy a lekötött betétek kamata csökkent az utóbbi két évben: míg a forintbetétek 2013 elején még évi 5,5 százalékot fizettek, idén már csak alig 1,5 százalék kamatot lehet rajtuk megkeresni.

A tranzakciós illeték negatív hatásainak kompenzálására tavaly februárban bevezetett ingyenes készpénzfelvétel miatt 2014 harmadik negyedévének végén rekordmennyiségű készpénz volt a háztartásoknál.

Rovatok