Index Vakbarát Hírportál

Rekord veszteséges volt a pénzügyi szektor

2015. február 26., csütörtök 08:09 | aznap frissítve

A magyarországi pénzügyi vállalkozási szektor 70,80 milliárd forintos, adózás utáni veszteséget produkált 2014-ben - írja a Világgazdaság az MNB adataira hivatkozva. Ez még a tavalyinál sokkal, mintegy 60 százalékkal nagyobb összesített veszteség.

Ez új rekord, az eddigi legdurvább évben, 2012-ben 55,8 milliárdos összesített vesztesége volt a hazai pénzügyi szektornak, de most jócskán sikerült rátenni a lapáttal.

Ennek ellenére a számuk nem csökkent érdemben, rendre 250 körüli működő pénzügyi cég van nálunk, ahogy tavaly is ennyi volt. És egy kicsit többet hiteleznek, ugyanis az összesített eszközállományuk 2604,3 milliárd forint volt decemberben, amely 5,3 százalékkal magasabb az egy évvel korábbinál. az ügyfelekkel szembeni követelések nagyjából szinten maradtak, összesítve most épp 2121,9 milliárd forinton.

Csökkent az autó- és ingatlanhitelezés, ahogy a lízingfinanszrozás is, cserébe a faktoring jelentősen nőtt. Ami kevésbé jó hír még, hogy megint egyre többen nem tudják vagy nem akarják fizetni a hiteleiket, a több mint három hónapnyi részlettel csúszók aránya már összesítve 28 százalék.

Rovatok