Index Vakbarát Hírportál

Elvennék a bankoktól az önkormányzatok pénzét

2015. március 30., hétfő 09:28

Még ebben a kormányzati ciklusban átveheti az önkormányzatok számlakezelését a bankoktól a Magyar Államkincstár – erről értesült a Világgazdaság. A lap információi szerint a kormányzat kezdeményezésére már egyeztettek erről, és Orbán Viktor pénteki rádióbeszéde is azt jelzi, hogy megint foglalkoztatja a kormányt ez a kérdés. A miniszterelnök a Kossuth rádióban azt mondta,

hiányzik Magyarországról egy olyan kincstári rendszer, ahol biztonságosan lehetne tartani a közpénzt, így az önkormányzatok pénzét is.

Az államkincstár mint önkormányzati bank nem most merül fel először a brókerbotrány óta: Gelencsér Attila kaposvári fideszes képviselő még február elején, a Buda-Cash- és DRB-botrányok idején dobta be ezt az ötletet. Erről viszont akkor még egy héten belül azt nyilatkozta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára, hogy rossz ötlet, mert az államkincstár nem tudja ezt a feladatot ellátni, hagyjuk ezt a piacra. A Világgazdaság értesülése szerint úgy látszik, mégsem hagyják annyiban a dolgot, olyat pedig már láthattunk, hogy az NGM hirtelen támogatni kezd valamit, amit korábban hülyeségnek tartott.

Ahhoz viszont, hogy az államkincstár az önkormányzatok bankja lehessen, milliárdos informatikai fejlesztésekre, komoly szakembergárdára és sokkal több vidéki irodára lenne szükség.

Ha mégis államosítanák az önkormányzatok számlakezelését, annak természetesen a bankszektor lenne a legnagyobb vesztese,

amely 2014 végén 550 milliárd forintnyi önkormányzati vagyont kezelt. A bankok közül az OTP és a takarékszövetkezetek a legnagyobb szereplők az önkormányzati pénzügyekben, így nekik fájna  a legjobban, ha ez a pénz kikerülne a piacról.

Rovatok