Index Vakbarát Hírportál

Gyorsabbak lesznek a bankközi átutalások

2015. április 16., csütörtök 17:30

 Szeptembertől olyan módosításokat vezet be a Giro Zrt., amelyek gyorsítják a belföldi bankközi átutalási forgalmat - írja az MTI. A javaslat a Magyar Nemzeti Bank (MNB) és az érintett pénzintézetek teljes körű bevonásával készült el, több hónapos előkészítő munkával.

A napközbeni átutalásokat feldolgozó InterGIRO2 rendszer fejlesztésével a jelenlegi napi öt helyett a jövőben naponta tíz ciklusban, óránkénti rendszerességgel dolgozzák fel a bankközi forint átutalásokat, így

az átutalások átfutási ideje átlagosan a felére, a jelenlegi 2 óráról 1 órára csökken.

Ezen kívül a rendszer a jelenlegi működéshez képest 1 órával korábban, már 7.30 órától elkezdi az utalások feldolgozását, és a tranzakciók beküldésére rendelkezésre álló nap végi befogadási határidő is meghosszabbodik fél órával, 17.00 óráig.

A ciklussűrítéssel megnő a beérkező jóváírásokból napon belül lebonyolítható fizetések száma, a rövidebb átfutási időnek köszönhetően pedig a banki átutalással történő fizetés egyre több helyzetben jelenthet kedvező alternatívát a készpénzfizetéssel szemben a lakossági ügyfelek körében is - írja közleményében a Giro Zrt., ami 2014. július 8. óta az MNB  száz százalékos tulajdonában van.

Rovatok