Index Vakbarát Hírportál

Az MNB-alelnök lehet az MKB új vezére

2015. június 11., csütörtök 07:31

A Figyelő információi alapján a jegybank alelnöke, Balog Ádám neve került elő esélyesként az MKB vezetésére esélyesek listáján.

A lap arról ír, hogy korábban Patai Mihály, az Unicredit és a Bankszövetség vezetőjének neve is felmerült, de ő azóta nemet mondott a megkeresésre. Ezt követően Nagy Márton, a Magyar Nemzeti Bank ügyvezetője, Nagy Márton került képbe: róla a lapnak piaci és kollégái jót és rosszat is mondtak vegyesen, mindenesetre nem kapja meg a pozíciót, a lap szerint azért, mert a kinevezéshez nem ártott volna kicsit jobban lenni Orbán Viktorral. A lap szerint egyébként az utóbbi időben már Nagy sem akarta annyira a pozíciót.

Balog Ádámról azt írja a lap, hogy Matolcsy hűséges embere, már a Nemzetgazdasági Minisztériumban is együtt dolgoztak. Balogról azt írja a Figyelő, hogy forrásaik szerint a külvilág felé, kamerák előtt kedvesen mosolygó fiatalember, de a színfalak mögött kemény is tud lenni. Szakmai felkészültségéről viszont kevesebb jót mondtak a lapnak, mint Nagy Mártonéról.

Az MKB-nál év végéig tart az újraszervezésért felelős szakemberek mandátuma, és a bankban nem látják jelét annak, hogy hamarosan új vezetést kapnának. A Figyelő szerint ugyanakkor kizárólag a jegybank döntésén múlik a kinevezés, ami akár rövid időn belül is megtörténhet.

Az MKB-t az állam tavaly nyáron vette meg, a bank eléggé veszteséges volt, és a portfóliójában volt főleg az ingatlanberuházások finanszírozásánál voltak eléggé necces projektek. A rossz portfólióelem elpasszolása már zajlik, és nyár végéig ezt be is akarják fejezni. Hosszabb távon a cél pedig az lehet, hogy egy magyar tulajdonosnak adják el a bankot, ezt legkésőbb három éven belül le akarják bonyolítani.

Rovatok