Index Vakbarát Hírportál

Jó nagy üzletet kötött az MNB a bankokkal

2015. július 9., csütörtök 17:01

Hatalmas üzletet kötött a Magyar Nemzeti Bank a magyarországi bankokkal, akkorát, hogy az a Portfolio.hu szerint még a forintot is erősítette. A jegybank kedvezményes kamatcsere-ügyleteket kínált a bankoknak, akik 140,5 milliárd forintnyi ajánlatot tettek a cserékre.

A kamatcsere-ügyletben a bankok, amik állampapírokat vettek, megállapodtak az állammal, hogy a kötvények fix kamata helyett változó kamatot fizet majd nekik az állam, vagyis annyit, ami az éppen aktuális kamatot fizeti majd meg. Ez a bankoknak azért jó, mert így megvan az esélye, hogy többet fizet majd nekik az állam, mint amennyi a fix kamat lett volna, vagy hogy nem kell többet fizetnie az aktuális kamatnál, ha az alacsonyabb lenne, mint a fix.

Az államnak meg azért jó, mert így a bankok hosszabb távra szóló államkötvényeket vesznek majd, így jó előre tudni lehet majd, hogy kinek tartozik az államkassza. Az állam már jó ideje azon van, hogy inkább a belföldnek tartozzon, mint külföldi befektetők felé, és hogy inkább hosszútávon adósodjon el, ne évente vagy pár évente lejáró kötvényekben.

A jegybank most 3 és 5 éves kamatcsere-ügyleteket ajánlott, az előbbire 15 milliárd, az utóbbira viszont 125,5 milliárd forintnyi ajánlat érkezett. Az ügyletek hatása az állampapír-piacon is meglátszott, ahol nagyon nagy volt a kereslet az 5 éves papírok iránt. Ez a kereslet pedig erősíthette a forintot, ami az euróval szemben ma három forintot erősödött, 318-ról 315-re.

Rovatok