Index Vakbarát Hírportál

Beadták az autóhiteles törvényt

2015. szeptember 18., péntek 15:57

Beadták az autóhitelek forintosításáról szóló törvényjavaslatot, itt elolvashatja részletesen.  Régóta szó van már róla, csak azt nem lehetett tudni, hogy mikor és hogyan tervezi az NGM az újabb forintosítást, ami nagyjából 229 ezer élő szerződést érint.

Augusztus 19-i piaci árfolyamon fogják forintosítani az érintett devizahiteleket, egészen pontosan 309,2 forinton az euró esetében, 287,2 forinton a svájci frank esetében. 31 milliárd forintot kapnak így a devizahitelesek Varga szerint, amit most kulturáltabban osztanak szét: felét a bankok fizetik, felét a kormány.

A devizahiteleseknek most elengedik követeléseik azon részét, amennyivel a piaci árfolyam meghaladja a devizaalapú jelzáloghitelek forintosításánál alkalmazott árfolyamot. Ez egy átlagos svájvci frankhiteles esetében nagyjából 31 forintot jelenthet. A kedvezmény felét pedig a bankok levonhatják majd az  általuk fizetett különadóból, tranzakciós adóból vagy társasági adóból.

Az érintett devizahiteleseknek nem kell is kell sokat tenniük a forintosításért. A menetrend ugyanis következő:

Az ügyfelek számára a döntés nem kötelező. Ha nem kívánja forintosítani a hitelét, akkor válaszolni kell

az emlegetett értesítő levélre. Ha nem érkezik válasz 30 napon belül, akkor automatikusan forintosítják a hitelt. Már nem élő szerződéseknél 30 nap lesz arra, hogy eldöntse az ügyfél, hogy kér-e forintosítást.

Rovatok