Index Vakbarát Hírportál

Tartotta a kamatot az MNB

2015. szeptember 22., kedd 14:11

Nem változtatott az alapkamat 1,35 százalékos szintjén a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa keddi ülésén. Elemzők is arra számítottak, hogy marad az eddigi kamatszint, miután a júliusi kamatdöntő ülés után Matolcsy György, a jegybank elnöke bejelentette, hogy véget ért az alapkamat-csökkentési ciklus. Akkor azt is mondta, hogy az MNB a következő években hosszan tartó, laza monetáris politikára rendezkedik be.

Fontos változás viszont, hogy az 1,35 százalékos kamat mostantól nem kéthetes, hanem három hónapos betétekre vonatkozik. Ez egy frissen bevezetett eszköz, a kéthetes betétek számát az MNB az év végéig a mostani 4500 milliárdról 1000 milliárd forintra szorítanák le (ami miatt ezer milliárdok fognak ebből a kéthetes eszközből átketülni a három hónaposba). Éppen ezért a Portfolio cikke szerint bár százalékosan nem változott a kamat, ez így is egy új alapkamatnak tekinthető. 

Azt viszont még nem tudni, hogy azon változtat-e majd a jegybank, hogy mekkora inflációt és növekedést vár. Az Equilor elemzői szerint  Matolcsyék a jelenlegi 3,3 százalékról 3 százalék közelébe csökkenhetik az idei növekedési ütem előrejelzését, a fogyasztói árindex 2015-ös éves növekedése pedig nulla közeli lehet a júniusban közzétett 0,3 százalék után.

Rovatok