Index Vakbarát Hírportál

Rég pörgött ennyire a lakáshitelpiac

2015. október 1., csütörtök 07:48

A válság óta nem kötöttek annyi lakáshitelt kötöttek Magyarországon, mint idén nyáron, majdnem kétszer annyit, mint tavaly - írja a Világgazdaság. Idén júniustól szeptemberig 105,6 milliárd forint értékben kötöttek hitelszerződéseket és 91 milliárdot már folyósítottak is a bankok, míg 2014 nyarán csak 70 milliárdra szerződtek és 62 milliárdot kezdtek el kifizetni. A lapnak nyilatkozó szakemberek szerint szeptemberben még tovább nőtt, októberben pedig csúcsot is dönthet a kereslet.

A nyári növekedést részben a devizahitelek forintosítása is magyarázza, a forintosítás után ugyanis sokan kiváltották és egy másik bankhoz vitték a hiteleiket. A három nyári hónapban összesen 14,2 milliárd forint mozdult meg így. Ez viszont semmi ahhoz képest, hogy összesen 1800 milliárd forintnyi devizahitelt forintosítottak a bankok, a Világgazdaság szerint pedig a nagy hitelkiváltási láz még csak most fog beindulni. Eddig ugyanis a hitelközvetítők nem szállhatta be a hitelkiváltásba, mostantól viszont nekik is megnyílt a piac.

A lakáshiteleket a CSOK, vagyis az új szocpol is pörgeti, amivel az ocsóbb lakásoknál teljesen ki lehet váltani az önrészt, viszont a támogatás igénylése kicsit lassítja a hitelfelvételt. A nagyon olcsó, 4-5 millió alatti lakásokra viszont nem nagyon szívesen anak hitelt a bankok.

Rovatok