Index Vakbarát Hírportál

Véletlenül kapott valaki 1860 millliárdot

2015. október 20., kedd 11:31

A Deutsche Bank egyik junior dolgozója véletlenül 6 milliárd eurót utalt egy egy amerikai ügyfelüknek, mert félreérthette a számokat. A kezdőbbnek számító alkalmazott a deviza üzletkötői (FX sales) csoportnál volt , és egy amerikai ügyfélnek küldött annyi pénzt, amennyi ha kiesne a magyar költségvetésből, akkor mondjuk megszűnne az oktatás és a vasút Magyarországon.

Nem ember kapta, hanem egy befektetési alap 

A Bloomberg szerint egy ügylet végén a teljes, bruttó összeget utalták egy amerikai befektetési alapnak a banktól, nem pedig  az őket megillető, ennél nagyságrendekkel kisebb nettó összeget. Másnap a befektetési alap visszautalta a pénzt a banknak. Ha egyébként ilyenkor nem utalják vissza, akkor behajthatja rajtuk a bank, hiszen tévedésből kaptak ennyit.

Az ügyben külön érdekes, hogy a Deutsche Bank most nyáron cserélt vezetőket annak érdekében, hogy belső kontrollok jobban működjenek. A Deutsche Bank ellen egyébként jelenleg nagyjából hatezer per fut, vizsgálják őket szisztematikus árfolyam-manipuláció miatt és májusban 2,5 milliárd dolláros (700 milliárd forintos) büntetést kaptak kamatlábak manipulálásért, tette hozzá még a The Local.  

Rovatok