Index Vakbarát Hírportál

Ettől összekaphatják magukat a bankok

2015. november 23., hétfő 14:06

Elég ellenálló a magyar bankrendszer, de a gazdasági növekedést még mindig inkább rontja, mint segíti a működése - derül ki az MNB ma közzétett Pénzügyi Stabilitási Jelentéséből, írja a Portfolio.

Utóbbi oka, hogy a piaci alapú vállalati hitelezés még mindig nem állt helyre, a hitelezési hajlandóság jelentősen elmarad a hitelezési képességtől; a jegybank új programjai legalább a kkv-hitelezésben 5-10 százalékos bővülést hozhatnak jövőre a jegybank várakozásai alapján.

A félévente megjelenő Pénzügyi Stabilitási Jelentést három fő üzenettel tette ma közzé a jegybank:

Az MNB ezeket a problémákat négy eszközzel próbálja megoldani. A Növekedéstámogató Programon (NHP+PHP) keresztül javulhat a vállalati hitelezés, azonban belül a kkv-hitelezés 5-10 százalékot bővülhet 2016-ban.

A MARK Zrt. várhatóan jövő januári elindulása (ekkora érkezik meg az Európai Bizottság jóváhagyása) jelentős mértékben javíthatja a vállalati hitelek minőségét, a jegybank 2017-től szigorodó tőkekövetelményei pedig a projekthitelek esetében felgyorsítják a tisztítást. Jelenleg a projekthitelek közel fele egyébként nem teljesítőnek számít. A MARK Zrt. tevékenységének köszönhetően az MNB várakozásai szerint 15 százalékról alig 5 százalék fölé csökkenhet a nem teljesítő vállalati hitelek aránya 2017-re.

A NET és a magáncsőd mellett az MNB szerint erőteljesebb fenntartható átstrukturálások szükségesek, amit adminisztratív korlátok lebontása segíthet.  A piaci alapú vállalati hitelezés élénkítésében az MNB célja kettős: az NHP fokozatos kivezetése mellett a piaci hitelezési folyamatok ösztönzése. Előbbit az NHP III., kivezetési szakasza utóbbit a Piaci Hitelprogram, PHP bevezetése segíti.

Rovatok