Index Vakbarát Hírportál

Gyanús a JP Morgan programja

2015. december 1., kedd 09:35

A JP Morgan az összes olyan kínai cég háromnegyedéből vett fel külön megjelölt rokonokat és barátokat, amelyeket végül ők vihettek tőzsdére. Az amerikai állami korrupcióellenes nyomozás eredményéről a Wall Streeet Journal számolt be, még vizsgálják, hogy az amerikai törvények szerint mennyire legális ilyesmit csinálni. A hongkongi hatóságok szintén vizsgálják a céget ugyanezért. 

Összesen 222 kínait vett fel így a nagybank, nagyjából felük kínai állami vezető tisztségviselők rokona , másik felük nem állami cégek vezetői által beprotezsált ember.  2004 óta ment a banknál csak „Fiaik és Lányaik” néven futó program, cserébe több mint egymilliárd dollár értékben vihettek tőzsdére Hongkongban 12 nagy kínai céget. 

Olyan cégekre kell gondolni, mint a Kínai Mezőgazdasági Bank, az állami atomerőmű-üzemeltetető, a CGN Power vagy a Chhina Railway Group. Mindhárom állami vállalat vezetői úgy döntöttek, hogy semmit nem hajlandóak mondani az ügyről.  

A teljes Fiaik és Lányaik programba összesen 150 ázsiai vállalat ajánlott végül felvett embereket, többségüket elsőre csak gyakornoknak helyezték el.  2004-ben, amikor a program indult, a JP Morgan még egyáltalán nem foglalkozott Kínában vállalatok tőzsdére vitelével. 2010-ben, amikor a legjobban futott a program, már ők voltak a harmadik legnagyobbak ezen a területen. Tavaly leállt a program, és idénre vissza is csúsztak a 25. helyre.

Rovatok