Index Vakbarát Hírportál

Milliárdos tételben adtak el állampapírokat az MNB alapítványai

2016. április 14., csütörtök 10:49

Nagyjából 19 milliárd forint értékben adtak el a jegybank alapítványai állampapírokat februárban. A jegybank által az Alkotmánybíróság döntése után nyilvánosságra hozott adatokból az derül ki, hogy az alapítványokat tartalmazó „háztartásokat segítő nonprofit intézmények” kategóriához januárban még 221 milliárd forint állampapír-állomány tartozott, viszont ez egy hónap alatt 202 milliárdra csökkent - írja a Világgazdaság.

A lap azzal kapcsolatos kérdésére, hogy mire fordították a 19 milliárd forintot, az alapítványok kitérő választ adtak. Emiatt még mindig csak találgatni lehet arról, hogy az állampapírok eladásából bejövőt pénz arra kellett-e, hogy a négy alapítvány 20 milliárd forinttal megemelhesse a Ferida Zrt. jegyzett tőkéjét. A Feridát a négy alapítvány, a Domus Scientiae, a Domus Concordiae, a Domus Innovationis és a Geopolitikai alapítvány hozta létre azért, hogy a befektetéseiket kezelje.

Az alapítványok régebben már cáfolták, hogy a Ferida esetleg továbbküldte volna a pénzt a Metis magántőkealapba, ami nemrég megvette az MKB Bank 45 százalékát 16,65 milliárd forintért.  Az alapítványok nemrég közleményt adtak ki arról, hogy március végén az összvagyonuk hogyan oszlott meg állampapírok, bankbetétek és cégrészesedések között. 

 

A lap szerint ugyanakkor ezek az adatok nem egyeznek meg azokkal a számokkal, amiket az alapítványok a honlapjaikra töltöttek fel. A Domus Animae például 2,59 milliárdnyi cégrészesedésről számolt be, miközben az alapítvány oldalán megtalálható cégrészesedések értéke összesen 1,41 milliárddal többet, 4 milliárd forintot tesznek ki. A Geopolitikai és a Domus Scientiae viszont a közleményben több cégrészesedésről számolt be, mint amekkorát közérdekű adatként megadtak.

Rovatok