Index Vakbarát Hírportál

Felfüggesztette a jegybank a Globalinvestet

2016. április 21., csütörtök 10:55

A jegybank felfüggesztett a Globalinvest engedélyét, mert kiderült, hogy a vállalkozás nem tartotta nyilván közvetlenül azoknak a befektetőknek az ügyleteit, akiknek a portfóliójukat kezelték, az adatokat kizárólag az ügyfélszámlákat ténylegesen kezelő külföldi cég online felületein lehetett elérni - derül ki a Magyar Nemzeti Bank (MNB) közleményéből.

A cég a tőkepiacon egyébként nem egy túl nagy szereplő, és ügyfélpénzeket nem kezel. A cég az ellenőrzési eljárást lezáró döntés jogerőre emelkedéséig nem folytathat portfoliókezelést.

A jegybank vizsgálata során az derült ki, hogy a Globalinvest ügyfelei semmilyen jogszabályoknak megfelelő forrásból nem kapnak infót arról, hogy a kezelt számláikon milyen ügyleteket hajtanak végre. Ennek az az oka, hogy befektetési vállalkozás nyilvántartási rendszere hiányos, mivel oda – az automatikus adattovábbítás megszűnése miatt – több mint fél éve nem érkeznek be az ügyfélszámlákat kezelő Gain Capital Ltd. online nyilvántartási felületéről a portfóliókra vonatkozóan végrehajtott tranzakciók adatai.

A jegybank megállapította azt is, hogy Globalinvest a nyilvántartási hiányosságait kiszervezés útján, más szolgáltató igénybevételével sem pótolta, és a havonta esedékes kimutatásokat tartalmazó portfóliójelentést sem küldte ki az ügyfeleinek.

Rovatok