Index Vakbarát Hírportál

Az Apple-t finanszírozhatja Nagy-Britannia

2016. szeptember 13., kedd 11:58

Az Egyesült Királyság jegybankja, a Bank of England feltette az Apple-t is azon cégek listájára, akiknek a kötvényeiből közpénzből bevásárolhatnak, írja a BBC. Ezt egy növekedésösztönző programjuk keretében teszik, ahol a brit gazdasághoz jelentősen hozzájáruló cégek finanszírozását könnyítik ezzel meg egy darabig.

Az Apple olyan cégek mellett van, mint a McDonald's, a Daimler vagy épp a Vodafone. CSak épp az a különlegesebb ebből a szempontból a techóriásnál, hogy épp most került a került kritkák kereszttüzébe azzal, hogy Írországban éveken keresztül gyakorlatilag teljesen megúszta az érdemi adófizetést. Ez ellen már az EU ki is szabott egy rekordbüntetést, igaz, várhatóan még évekig elpereskednek ezen a fellebbező céggel és a felháborodott ír kormánnyal. 

Az Apple-nek ráadásul a központja sincs az Egyesült Királyságban és az árbevételük igen komoly részét is Írországba könyvelik, szóval nem teljesen világos, hogy mitől járulnak hozzá hirtelen olyan jelentősen a brit növekedéshez. A Bank of England nem akrta kommentálni a döntést. Mondjuk egyébként adóügyeben a McDonald's ellen is nagyobb jelentőségű uniós vizsgálat folyik, és éppenséggel a két óriási brit dohánymulti, a BAT és az Imperial Tobacco szereplése is megkérdőjelezhető a listán. 

Rovatok