Index Vakbarát Hírportál

Nem sikerül eladni a Budapest Bankot

2016. november 18., péntek 15:27

Még 2014 végén jelentette be a kormány egy rendkívüli sajtótájékoztatón, hogy államosítják a Budapest Bankot is. Következő évben le is zajlott a folyamat, 700 millió dollárért (nagyjából 200 milliárd forintért). Ez a nyereséges banknál is elég drágának számított, a bank könyv szerinti értékének 1,7-szeresét akarta végül odaadni érte az állam.  Mindez annak az akkori nagy orbáni tervnek volt az egyik lépése, hogy a hazai bankszektor legalább felét magyar kézbe juttassa. 

Tavaly viszont amikor beszállt az Erstébe a magyar állam mellett szintén kisebbségi tulajdonosként az EBRD, akkor ennek feltételéül a kormánynak meg kellet ígérnie, ahogy három éven belül eladja valami szakmai befektetőnek a banki tulajdonrészeit. 2016-ban el is kellett volna kezdeni a Budapest Bank eladását. 

A szintén államosított MKB-t, a hatodik legnagyobb magyar bankot nagy előkészületekkel már ki is passzolták egy olyan titkos tulajdonosoknak, akik mögött valószínűleg Szíjj Lászlót, az új Simicskának szánt, épp államilag felfuttatott oligarchát lehet sejteni. Az MNB és a rendőrség mindenesetre rögvest elkezdte háborgatni az informátoraiért azt az újságírót, aki ezt kihozta.  

Buták hozzá

A Figyelő még az MKB botrányos államosítása kapcsán írt arról, hogy az állam pont úgy viselkedik a kereskedelmi bankok államosításakor, mint olyan mint egy pocsék kockázati tőke cég, megvesznek dolgokat, de egyszerűen nincsenek felkészülve arra, hogy bármilyen kereskedelmi bankot eltávirányítsanak. Már csak azért sem, mivel nincsenek értelmezhető szakembereik vagy szükséges intézményi gyakorlatuk. Most pedig még az is lehet, hogy a kiszálláson is veszteséget szenvedünk.

A GE Magyarország elnöke egyébként nagyon örült, hogy az állam vette meg az egyébként elég jól működőnek tartott bankjukat. Azért adták el egyáltalán, mert a GE mindenhol lejjebb építette a pénzügyi tevékenységét, áll a Napi.hu korábbi interjújában

A Reuters viszont most arról ír, hogy úgy néz ki, hogy a Budapest Bank privatizációja komolyan megakadt.  Lassan vége az évnek, és még mindig semmi hír arról, hogy miben gondolkozunk az ügyben. 

A Reteurs úgy tudja, hogy az év végéig már nem is lesz semmilyen érdemi döntés ebben az ügyben, pedig a jelenleg előrelátható piaci helyzetben elég nehéz lesz anélkül eladni a bankot, hogy ne bukjanak rajta komolyan az adófizetők. Artz Gergely, a NFM-államtitkár semmi értelmeset nem akart erről mondani, egészen pontosan olyanokat mondott a hírügynökségnek, hogy a munka folyik, illetve majd figyelembe veszik a piaci körülményeket. A Budapest Bank pedig visszautasította, hogy kommentálja ezt az értesülést.  

Rovatok