Index Vakbarát Hírportál

Kevés bank tud megegyezni a bajba jutott lakáshitelesekkel

2016. november 22., kedd 08:48

Hatvanezer, legalább 30 napos késedelembe esett jelzáloghitelest kerestek meg szeptember végéig a bankok a Magyar Nemzeti Bank ajánlása alapján, hogy együtt találjanak megoldást a tartozás kezelésére, de eddig csak nagyon kevés adóssal sikerült megegyezni - írja a Világgazdaság.

Ha az adósok nem tudnak megállapodni a bankjukkal, akkor a bankok felmondják a lakáshitelt és érvényesítik a fedezetetet. A bankok azzal számolnak, hogy év végéig megállapodnak azokkal, akikkel még lehet, a többi szerződés pedig felmondják, és jogi úton érvényesítik a követelésüket (ilyen esetekben lehet szó kilakoltatásokról), vagy eladják a nem teljesítő hiteleket egy követeléskezelőnek, esetleg faktorcégre bízzák a nem fizető ügyfeleket.

A lap cikke szerint ugyanakkor az eddig tapasztalatok alapján nem könnyű megállapodni az adósokkal:

De abban szinte minden bank egyetért, hogy olyan megoldást nem tartanak elfogadhatónak az adósok, ami mellett kisebb lakásba kellene költözniük (tehát, hogy fedezetértékesítésből fizessék vissza a hitelt), ezért a megállapodások többsége a futamidő-hosszabbításról és törlesztőrészlet-csökkentésről szól.

Rovatok