Index Vakbarát Hírportál

THM-es trükközés miatt bírságolt az MNB

2016. november 28., hétfő 10:08

A teljes hiteldíj-mutató számítására és a THM maximumának mértékére vonatkozó jogszabályi rendelkezések megsértése miatt a Magyar Nemzeti Bank összesen húszmillió forintra bírságolta a Mecsek Takarék Szövetkezetet és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt.-t - derül ki az MNB közleményéből.

A jegybank azt ellenőrizte a Mecsek Takarék Szövetkezetnél és a Zálog és Hitel Pénzügyi Zrt-.nél, hogy a cégek eleget tettek-e a teljes hiteldíj-mutató (THM) számítására, illetve a THM maximumának mértékére vonatkozó előírásoknak.

Az derült ki, hogy

A két kézizálog-piaci szereplő fenti gyakorlatával egyrészt jogszabály által meg nem engedett árazást alkalmazott. Másrészt ezáltal sérült a fogyasztók azon joga is, hogy az adott termék – annak valós jellemzőinek alapul vételével – más, versengő kézizálog-hiteltermékekkel összehasonlítható legyen. 

Mindezek miatt az MNB felhívta a Mecsek Tksz.-t és a Zálog és Hitel Zrt.-t a THM számítására vonatkozó jogszabályi rendelkezések mindenkori betartására, és 10-10 millió forint fogyasztóvédelmi bírságot szabott ki velük szemben.

Rovatok