Index Vakbarát Hírportál

390 milliós bírságot osztott ki a jegybank

2017. január 9., hétfő 11:28

A jegybank 180 millió forintra bírságolta a luxemburgi Indumet S.A.-t és 210 millióra a magyar R-TAIL Concept Kft.-t  engedély nélküli követelésvásárlásért - derül ki az MNB közleményébőlA jegybank mindkét ügy kapcsán feljelentést is tett az illetékes nyomozó hatóságnál. 

A két társaság neve annak nyomán merült fel, hogy a jegybank 2015-ben több mint négyszáz itthoni pénzügyi intézményt kötelezett rendkívüli adatszolgáltatásra az eladott követeléseik kapcsán.

A jegybanki vizsgálatok mind az Indumet S.A., mind az R-TAIL Concept Kft. esetében is megállapították, hogy cégek rendszeresen úgy vettek követeléseket, hogy erre nem volt engedélyük.

Az MNB a pénzügyi intézmények adatszolgáltatásai alapján 2015 őszén vezetői körlevélben is felhívta a két cég figyelmét arra: a velük szerződő jogosulatlan követelésvásárlók részéről akár egyetlen követeléscsomag megvásárlása, vagy több éven keresztül évente egy követelés megvétele, illetve egy évben akár már két követelés megvásárlása is üzletszerű pénzügyi tevékenységnek minősülhet.

Rovatok