Index Vakbarát Hírportál

Balog Ádám egy éve még nem tervezte, hogy tulajdonos is lesz az MKB-ban

2017. április 28., péntek 15:23

Miután szerdán kiderült, hogy az MKB Bank 30 százalékos tulajdona a vezérigazgató Balog Ádám és a Magyar Nemzeti Bank elnökének unokatestvére, Szemerey Tamás tulajdonába került, Balog Ádám interjút adott az ügyletről a Portfolio.hu-nak. Mielőtt azonban rátérnénk erre, foglaljuk össze röviden, hogy mi történt a bankkal:

Vagyis az MNB közpénzen feljavította a bankot, az élére állította a jegybank addigi alelnökét, hogy aztán később ezé az MNB-alelnöké és az MNB elnökének rokonáé legyen a cég jelentős része.

Na, akkor most nézzük, mint mondott Balog! Az alelnök arról beszélt a Portfolio.hu-nak, hogy egy évvel ezelőtt még nem gondolta volna, hogy tulajdonos is lesz a bankban, nem csak vezérigazgató. Hogy mégis így alakult, az azért volt, mert Aggarwal úr el akarta adni a részesedését. Annak, hogy megveszik a részesedést Szemereyvel, állítása szerint nem volt köze ahhoz, hogy a bíróság a TI és a Magyar Narancs javára döntött, egyszerűen az indiai üzletember másba akarta fektetni a pénzét. Igazgatósági tagsága azért megmarad. 

Azért Szemereyvel együtt vásárolták ki Aggrawal urat, mert Matolcsy unokatestvérével már régóta ismerik egymást, és megbíznak egymásban.

Szemerey Tamással már a PwC-nél is dolgoztam együtt. Kölcsönösen megnyugtató számunkra egymás személye: én a tulajdonosi tapasztalatait értékeltem benne, ő pedig a vezetői felelősségvállalást, mint kockázatcsökkentő tényezőt, bennem. 

Hogy nem problémás-e az MKB szempontjából, hogy az egyik tulajdonos, Szemerey Tamás az MKB egyik versenytársának, a Növekedési Hitelbanknak is tulajdonosa, Balog azt mondta: a jogszabályok olyan falat állítanak fel a rendszerben, hogy ebből nem lesz gond. Éppen ezért Balogék szerint a Gazdasági Versenyhivatalnak sem kell vizsgálnia ez az üzletet. 

Balog elismerte, hogy szinte teljes egészében hitel az a nagyjából 3,7 milliárd forint, amivel vásárolta a maga nagyjából 10 százalékos részét, úgyhogy még több évnek kell eltelnie, mire tényleg milliárdos lesz. Viszont ez igazából szerinte jó a banknak, mert így már a saját érdeke is, hogy jó vezérigazgató legyen, és növelje a cég értékét. Azt nem mondta el, hogy kitől kapott hitelt. Az Index úgy értesült, hogy a hitel Szemereytől jöhetett, de erről Balog csak annyit mondott: „komoly ember találgatásokról nem nyilatkozik”.

Amúgy pedig teljesen elégedett a bankkal és annak befektetéseivel: „Ha a legkisebb mértékben is aggódnék a kihelyezett nagyhiteleink vagy a hitelportfóliónk minősége miatt, nem vásároltam volna be magam a bankba. A bank fenntartható, megfontolt bővítése a cél.”

A vásárlásról már Szemerey Tamás is nyilatkozott, például azt, hogy az unokatestvérével való viszonyát eléggé túlmisztifikálja a média. Hogy mennyire túlmisztifikálás, az érdekes kérdés, mindenesetre az biztos, hogy Szemerey médiacége és tanácsadó cége is elég sok pénzt kapott a jegybank alapítványaitól, Matolcsy fia pedig Szemerey bankjától kapott hitelt, hogy bútorgyárat vegyen magának. 

Borítókép: Balog Ádám (MTI / Szigetváry Zsolt)

Rovatok