Index Vakbarát Hírportál

50 millióra büntetett egy biztosítót az MNB

2018. február 9., péntek 10:23

A jegybank összesen 53 millió forint bírsággal büntette a Signal Iduna Biztosító Zrt.-t, erről tájékoztatta az MTI-t a Magyar Nemzeti Bank (MNB) pénteken. Az MNB a tavaly január 1-ével hatályba lépett új etikus szabályozás megsértését is megállapították a biztosítónál, ami a jegybank szerint precedens értékű. Az ellenőrzés során kiderült, hogy a biztosító egyes élet- és nem életbiztosítási termékeivel, illetve csoportos biztosításaival kapcsolatban is követett el szabálytalanságokat.

Az MNB hiányosságokat tárt fel a biztosító panaszkezelési gyakorlata, illetve ügyféltájékoztatási, vállalatirányítási, nyilvántartási, adatszolgáltatási, informatikai, és számviteli tevékenységével kapcsolatban is. Például a díjhátralékos kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási (kgfb) szerződéseknél kiküldött felszólító levelek nem tartalmazták a biztosítási díj esedékességének és az attól számított hatvannapos póthatáridő lejártának dátumát, illetve az ügyfelek arról sem kaptak tájékoztatást, hogy a biztosító által módosított kgfb ajánlatokkal szemben kifogással lehet élni.

Bár az MNB számos hiányosságot feltárt, ezek alapvetően nem érintik a biztosító megbízható működését

- szögezték le a közleményben. A központi bank rendszeres ellenőrzései keretében folytatott a biztosítónál átfogó vizsgálatot, amelynek során 2014. májustól kezdődően tekintették át a társaság tevékenységét.

Rovatok