Index Vakbarát Hírportál

Tőzsdére mehet az MKB 2019 elején

2018. május 24., csütörtök 10:14

Már 2019 elején tőzsdére mehet az MKB Bank: Balog Ádám vezérigazgató a Bloombergnek azt mondta, a bank 20-30 százalékát tervezik tőzsdére vinni, de a pontos mértékről és arról, hogy mikor megy tőzsdére a bank, a tulajdonosok fognak dönteni.

Balog azt mondta, hogy mindenképpen kisebbségi részesedést fognak értékesíteni a tőzsdei bevezetéssel, és szerény növekedést várnak, ugyanis semmiképpen nem akarnak olyan döntést hozni, ami fenntarthatatlan pályára teszi a bankot.

A MKB nemrég tette közzé éves beszámolóját, amiből kiderül, hogy a bank 20,7 milliárd forintos adózás előtti eredménnyel zárta a tavalyi évet. Így már két éve nyereséges a bank, amit hat veszteséges év előzött meg.

Az ingatlanválság után súlyos helyzetbe került MKB-t a Magyar Állam előbb megvette német tulajdonosától, majd szanálta, végül magánkézbe adta. A szanálás tervét az Európai Bizottság azzal a feltétellel fogadta el, hogy 2019 végéig tőzsdére kell vinni a bankot.

Bár először úgy tűnt, hogy piaci vevők (hazai magántőkealap, pénztár, illetve külföldi alap) vásárolták meg a bankot, elég gyorsan politikai kötődéssel is bíró hazai üzletemberek bukkantak fel a tulajdonosi struktúrában, elsősorban Mészáros Lőrinc felcsúti polgármester köre, illetve Szemerey Tamás, a konkurens NHB tulajdonosa, aki egyben Matolcsy György jegybankelnök unokatestvére.

Rovatok