Index Vakbarát Hírportál

Mészáros Lőrinc biztosítója kilép a biztosítók szövetségéből

2019. február 25., hétfő 11:04

Januártól nem tagja a Magyar Biztosítók Szövetségének (Mabisz) a Mészáros Lőrinc 25 százaéákos tulajdonában lévő CIG Pannónia biztosító - írja a Világgazdaság. A korábban szintén Mészáros tulajdonában lévő, most a jobboldali médiát összefogó alapítvány részét képező lap szerint a biztosító megvizsgálta a Mabisz-tagsággal járó költségek és az azért kapott szolgáltatások viszonyát, majd gazdasági döntést hozott.

A biztosító ezzel a lépéssel évente úgy 12-15 millió forintot spórol, 

ami elég elenyésző összeg ahhoz képest, hogy a társaság tavaly 2,1 milliárd forint adózott nyereséget ért el. A CIG eddig még ennél is kevesebbet kellett, hogy fizessen, mert a CIG csoportnak csak egy cége, az Emabit volt tagja a szervezetnek, miközben nyilván megosztotta az ezzel szerzett információkat a csoport többi cégével is. Ezzel a CIG új 7-8 millió forintot spórolhatott, viszont miután  tavaly az MKB biztosítóit is magába olvasztotta, a Mabisz megváltoztatta az alapszabályát, amely szerint a tagsági díjat már a csoportszintű korrigált díj alapján vetik ki.

A lap megjegyzi, hogy bár a CIG költség-haszon döntésként jellemezte a kilépést, nehéz pénzben kifejezni, hogy pontosan mekkora haszonnal jár, ha egy cég a biztosítók érdekvédelmi szervezetének a tagja. A CIG a lap információi szerint eddig egyszer sem kritizálta a Mabisz gazdálkodását. 

(Borítókép: Kaszás Tamás / Index) 

Rovatok