Index Vakbarát Hírportál

Csányi: 5000 milliárdnyi profit hiányzik a banktulajdonosok zsebeiből

2019. április 5., péntek 12:01

Az elmúlt 32 évben 5000 milliárd forinttal kerestek kevesebbet a magyar bankokon a tulajdonosok, mint amennyit a nemzetközi sztenderdek szerint elvárhattak, a szektort terhelő speciális adók ebből 2400 milliárdot jelentettek - mondta a 30 éves Magyar Bankszövetség ünnepi konferenciáján Csányi Sándor, OTP elnök-vezérigazgatója, írja a Portfolio.hu.

Csányi a konferencián keményen kritizálta a 2002 és 2008 közötti magyar gazdaságpolitikát: azt mondta, a prudenciális hatóságoknak nem kellett volna engedélyezniük a devizahitelezést.

Elmondta, a devizahitelezés az akkori bankfelügyelet és az MNB engedélyével került bevezetésre, és ezt követően is hibát követtek el azzal, hogy még verbálisan sem óvták a szereplőket a devizahitelektől. A legnagyobb hiba pedig az volt, hogy a lakosságot senki sem készítette fel a banki termékek kockázataira.

Csányi szerint a devizahitelezés bevezetéséhez a rossz monetáris politika és a költségvetési túlköltekezés vezetett. Elmondta, a devizahitelek piacára az OTP a nagybankok közül utolsóként lépett, miután piaci részesedése a lakáshitelek területén a 2004-es 55 százalékról 2005-re 35 százalékra csökkent

Az iparág jövőjéről azt mondta, hogy a legfontosabb trend a digitalizáció lesz. "A bankok állni fogják a versenyt a fintech szereplőkkel, a komplex szolgáltatásokat az ügyfelek még mindig a fiókban akarják igénybe venni, a hagyományos szereplők válságállóbak, mint az újak, és a bankszektor sokkal többet költ az IT-biztonságra. A fintech szereplők elsősorban a tranzakciós területeken tudnak üzletet csípni a bankoktól, de a bankok itt is képesek lesznek ügyesen alkalmazkodni" - mondta.

Rovatok